Iskren Zakon o porijeklu imovine ili legalizacija nelegalno stečene imovine kroz zakon?

Na dnevnom redu 17. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 22. jun, nalazi se i nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu. Nacrt je prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

 

                                                                           dnevni red 17. sjednice NSRS

Matrijal za sjednicu još nije dostupan na zvaničnoj stranici Narodne skupštine. U međuvremenu, poslanički Klub SDS-a najavio je da će uskoro u proceduru uputiti svoj nacrt zakona jer smatraju da je SNSD-ov nepotpun. Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, kaže da je predloženi zakon kopija zakona iz Srbije ali da se mora imati u vidu da u Srbiji postoji tradicija pravosuđa i pravne države.

Ova vlast kontinuiteta je donosila i zakon i vršila reviziju privatizacije koja nije dala nikakav efekat, da su mnoga sredstva od privatizacije trošena a da to nije bilo transparentno, ni gdje ni za koje namjene…SDS je zato predložila i dostavila drugim Klubovima svoj prijedlog zakona koji ne ograničava period kao njihov na tri godine. Naš zakon je sveobuhvatan od 92 do dana današnjeg. mi ćemo taj zakon vrlo brzo predložiti“, kaže Nedeljko Glamočak.

Njegov stranački kolega Davor Šešić kaže, za Gerila info, da je Zakon o porijeklu imovine neophodan ali ne vjeruje da je rješenje u zakonu koji sprema SNSD jer misli da će takav zakon biti selektivan i da će samo pogodovati onima koji žele da legalizuju nelegalno stečenu imovinu.

“Svakako da je zakon o porijeklu imovine neophodan, postavlja se pitanje da li će ovaj predloženi zakon biti selektivan i pogodan za sve koji su imovinu stekli na nezakonit nacin. Za ovu vlast se 15 godina vežu afere pronevjera koje se mjere stotinama miliona maraka, pa je teško povjerovati da ce hapsiti sami sebe. SDS ima svoj prijedlog zakona, ali mislim da je neophodno usaglasiti zakonska rješenja, jer cilj ne smije biti političko prepucavanje, već dobro rješenje koje će postići cilj”, kaže Davor Šešić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, zakon o porijeklu imovine je najavio 14. februara. Dodik je tada rekao da će se zakon u nacrtu u skupštini naći već u martu mjesecu.

“Do sada je bila priča o tome da su oni koji su stekli imovinu nezakonito bili zaštićeni činjenicom da su državni organi to morali dokazivati, da li je imovina stečena zakonito ili ne. Sva intencija ovog zakona jeste da onaj za koga se utvrdi ili posumnja da je imovina stečena nezakonito on mora da dokaže svoje prihode i on mora da se pojavljuje pred državnim organima i sve poslove će voditi Poreska uprava RS”, rekao je Dodik u februaru ove godine.

Ekonomiste Zoran Pavlović smatra da je posao oko utvrđivanja nelegalno stečene imovine vrlo jednostavan kada bi postojao neko u BIH ko bi želio da ga profesionalno radi.

“Na žalost niko neće tom temom da se bavi profesionalno. Ispričaću jednu priču iz Švajcarske. Moj drug je u Švajcarskoj kupio BMW serije 5 u petak. U subotu se vozao sa porodicom, uživao. U nedelju ga je prao. U nedelju naveče je došla poreska policija. Pozvonila na vrata on je otvorio i pitao šta mogu da Vam pomognem. Vi ste, rekli su mu, u petak kupili BMW. On je odgovorio potvrdno i oni su tražili da im pokaže da li je novac kojim je kupljeno vozilo oporezovan po svim pravilima prihoda ili od dobiti kompanije ili od vaših ličnih primanja. Postupak je, dakle, jednostavan, ako imate tri stana Poreska uprava dođe i kaže dajte da vidimo kako ste kupili. Ili imate kredit ili nemate prijeklo novca. Ako nemate porijeklo novca ostajete bez toga. Ne postoji naknadno oporezivanje jer ako je neko ostvario nelegalne prihode oni nikad ne mogu biti oporezovani jer nikada nisu bili evidentirani u legalnim tokovima. Treba se vratiti profesionalnom odnosu. Poreska uprava je dužna da da naplati porez na zaradu na dobit na profit i da time legalizuje objekat koji je neko napravio ili auto koje je neko kupio. Jer kad pogledate danas u gradu imate ljude koji voze auta od 200 000 maraka a cijelo prijepodne sjede i piju kafu. I oni su se snašli”

Pavlović kaže da je nevjerovatno da poreske uprave u BiH nikome ko je uvezao vozilo od 600 000 maraka nisu pokucale na vrata i pitale kako je kupljeno to vozilo. On smatra i da je eventualno oporezivanje nelegalno stečene imovine samo legalizacija te nelegalne imovine.

Izvor: GERILA