Aktivizam u digitalnom dobu

Dobra povezanost, koja proizlazi iz raširenosti interneta, danas olakšava ostvarivanje promjena u društvu i aktivnu angažiranost u digitalnom svijetu. Naučite kako da se vaš glas čuje!

Kada želite nešto javno reći s osobnog profila na Twitteru, rezultat obično nije onoliko dobar kao što ste se nadali, i to je obično zbog dva razloga: prvo, zato što je glas grupe uvijek jači od glasa jedne osobe, i drugo, zato što je jedna od karakteristika ljudskog roda želja za pripadnošću skupini. 

Stoga razmotrimo i druga sredstva koja omogućuju da se vaš glas čuje: internetsko novinarstvo i digitalni aktivizam. 

Internetsko novinarstvo 

Postoji niz načina da budete aktivni i sudjelujete u raspravama sa svojeg računala. No što ako samo želite pisati i iznijeti svoje mišljenje?

Jedna od platformi koja funkcionira kao zajednica udaljenih korisnika je Cafébabel, kolaborativni časopis koji se bavi nizom različitih tema. U njemu objavljuju i čitaju ga mladi širom Europe; dostupan je na engleskom, francuskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i poljskom jeziku.

Projekt je krenuo 2001. s idejom studenata koji su sudjelovali u programu Erasmus te je s vremenom rastao i postao „igralište” na kojem aktivno sudjeluje 15 000 autora i koji svaki mjesec posjeti 250 000 različitih korisnika.

S naglaskom na priče iz Europe, CaféBabel poziva mlade da surađuju; moguće je predlagati ideje, prevesti članak, pridružiti se lokalnim zajednicama ili se pridružiti uredničkom timu. Ako vas to zanima, kliknite ovdje

Druga zanimljiva novinarska inicijativa su stranice Are We Europe (Jesmo li Europa?) na kojima se nastoji odgovoriti na važno pitanje sadašnjice: Što znači biti Europljanin u sve kaotičnijem svijetu? 

Zamisao je ilustrirati Europu na netradicionalan način, dajući više prostora interkulturalnosti i priči. Neke od članaka možete pročitati na internetu, a čitatelji mogu i kupiti tiskani primjerak časopisa. Želite li biti dio zajednice od preko 450 autora? Pročitajte poziv suradnicima ili izravno predložite članak ovdje

Tu je i francuski časopis Le Taurillon i njegove verzije na različitim jezicima, koje kreiraju različiti uređivački timovi.

Riječ je o internetskom časopisu koji se bavi aktualnom tematikom, politikom, kulturom i ekonomijom, a otvoren je za priloge vanjskih suradnika; ako ste zainteresirani, pošaljite im svoj prijedlog. 

Još je jedna mogućnost za mlade inicijativa Voices of Youth (Glasovi mladih), koju je pokrenuo UNICEF. U sklopu tog programa mlade se ljude u dobi od 18 do 25 godina koji žele mijenjati svijet poziva da pišu objave na blogu (intervjue, pjesme, osobne priče i drugo) ili takozvane „iskre” (kratke pozitivne misli). Internetska stranica dostupna je na engleskom, francuskom, španjolskom i arapskom, i uvijek se traže inspirativne priče, a obrađuju se i aktualna pitanja poput promjene klime. Obrazac za sudjelovanje možete popuniti ovdje

Možete i poslati prijedlog na Global Voices Online (Globalni glasovi na internetu); riječ je o višejezičnoj zajednici blogera, novinara, prevoditelja, znanstvenika i boraca za ljudske prava.
Ako želite više informacija, pogotovo ako pišete o Europi, možete se upisati na besplatan tečaj, na primjer „How does the European Union work?” (Kako funkcionira Europska unija?) ili „How to report on Europe?” (Kako izvješćivati o Europi?), koje organizira Open Media Hub, program koji pomaže medijskim stručnjacima širom europskog susjedstva, a financira ga EU. Pogledajte i kakve resurse nudi European Journalism Center (Europski centar za novinarstvo). 

Studirate li novinarstvo? EU nudi niz mogućnosti poput:

Osim EU-ovih, tu su i druge mogućnosti za mlade novinare:

Digitalni aktivizam 

U internetskom izdanju Britanske enciklopedije digitalni aktivizam (također poznat kao kiberaktivizam) definira se kao „vrstu aktivizma koja se služi internetom i digitalnim medijima kao najvažnijim platformama za masovnu mobilizaciju i političko djelovanje”.

Ako vas zanima europski projekt, Europski parlament uspostavio je platformu pod nazivom „together.eu” (zajedno EU), preko koje se poziva građane na susrete, rasprave i djelovanje u cilju oblikovanja budućnosti Europe.
Ta inicijativa nastavak je kampanje „Ovaj put glasam” koja je pokrenuta pred prošle izbore za Europski parlament. Njezini su rezultati pokazali moć društvenih medija i interneta, posebno kad je riječ o mlađim generacijama. 

Stranica European Youth Ideas povezuje vas s Europskim parlamentom. Omogućuje vam aktivno sudjelovanje u europskom demokratskom životu. Možete iznijeti svoje prijedloge i ideje za rješavanje problema s kojima se Europa danas suočava te za oblikovanje Europe sutrašnjice.
Youth4Climate odličan je primjer kako mlada generacija koristi digitalne platforme kako bi se njihov glas čuo i kako bi se bolje organizirali. 

Na internetu ima i drugih mjesta na kojima se može sigurno razmjenjivati ideje; jedno od njih je Media Activism koje, kako sami kažu: „djeluje kao posrednik između aktivista i masovnih medija te nastoji uključiti glasove aktivista u javnu sferu”. Inicijativa je to Europske zaklade za kulturu i baza podataka s videomaterijalima koje šalju građani, razvrstanima u sedam kategorija, od „društvenih previranja” do „mladih”. Svoj prilog možete poslati ovdje.

Još je jedan način za širenje vaše poruke pokretanje peticije na internetu. Platforme poput Change.org omogućavaju ljudima da se organiziraju i okupe istomišljenike za ostvarivanje ciljeva do kojih im je stalo; s druge strane, na platformama za skupno financiranje poput Kickstartera ili GoFundMe moguće je prikupiti potporu za provedbu vašeg projekta društvene promjene.

Naposljetku, EU vam omogućuje da predlažete izmjene zakonodavstva EU-a putem Europske građanske inicijative. Svatko može podnijeti prijedlog na platformi, pokrenuti kampanju i (virtualno) prikupljati potpise za nju. Ako se za određenu inicijativu prikupi milijun potpisa, Europska komisija odlučuje koje će mjere poduzeti. Saznajte ovdje kako pokrenuti takvu inicijativu.

Tehnologija i društveni mediji pomoći će vam u aktivizmu; sve što vam treba su ideje i dobro predstavljanje ciljeva i konteksta.

Izvor : europa.eu