Darko Rundek posjetio aktiviste u Jablanici i podržao njihovu borbu za spas rijeke Doljanke

Hrvatski rock muzičar Darko Rundek podržao je borbu bosanskohercegovačkih aktivista protiv izgradnje mini hidroelektrana te je tom prilikom posjetio aktiviste u Jablanici koji se bore protiv gradnje ovakvih objekata na vodotoku rijeke Doljanke.

Darko Rundek boravio je u Mostaru 1. septembra gdje je zajedno s bendom održao koncert na festivalu Open City Mostar. Nakon koncertnih aktivnosti, Rundek je odlučio ostati još neko vrijeme u Hercegovini te se uputio prema Blagaju i Jablanici gdje je uživao u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Kao muzičar koji je već odavno uključen u brojne ekološke aktivnosti i zaštitu prirodnih bogatstava, Rundek je iskoristio priliku te je posjetio i aktiviste koji se bore za spas rijeke Doljanke.

b 210903045

Rundek je razgovarao s aktivistma koji su mu poklonili i majicu s natpisom “Spasimo Doljanku”, a između ostalog njegov bend na Doljanci je odsvirao i čuvenu pjesmu “Šejn” grupe Haustor.

“Doljanka je pritoka Neretve koja je ispresjecana branama pa se pastrmke mogu mrijestiti samo u njoj i valjda još kojem potoku. Borci protiv mini hidroelektrana na Doljanci su dobili pravnu bitku, vratiće joj korito!”, napisao je Rundek na društvenim mrežama.

Povodom posjete poznatog muzičara, oglasili su se i aktivisti koji su se zahvalili Rundeku i njegovom bendu na posjeti uz prigodne dijelove stihova pjesme “Šejn”.

“Moje ime ovdje od sada znači pravda. Sloboda našim rijekama, izađi i bori se. Duboki naklon i ljubav od aktivista za Rundeka”, napisali su aktivisti na Facebooku.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu krajem jula je poništio ekološku dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo investitoru “EKO-VAT” d.o.o. Jablanica za malu hidiroelektranu Zlate na Doljanci, a koja je u vlasništvu košarkaša Mirze Teletovića i njegovog oca Šabana.

Mala hidrocentrala je izgrađena u Jablanici, na vodotoku Doljanke i jačine je 4,52 MW, a najnovija presuda Kantonalnog suda ukazuje na to da je ekološku dozvolu resorno ministarstvo izdalo nezakonito.

Izvor : Klix.ba