Banjalučki Vodovod dug kompenzovao ručkovima

Bivše rukovodstvo Vodovoda u Banjaluci dugove pojedinih ugostiteljskih objekata prema ovom preduzeću naplaćivali su ručkovima, saznaje Gerila, a kompenzacijom su riješavali i obaveze još nekih dužnika.

“Ako hoćete iskreno, uvijek smo gledali neki način kako da prebijamo svoja potraživanja. Tako radimo i sa Akvanom, na primjer, gradskim preduzećem. Uzimamo karte za bazen, nekad negdje proslavimo neki događaj koji je bio, kada je bila na primjer slava, sa nekim dužnicima, uvijek smo gledali da se naplatimo ako su nam dužni, a većinom su nama bili dužni a mi slabo kome. Ako je nama Akvana dužna 100.000 maraka, a dužna je 200.000, mi sklopimo ugovor s njima za korištenje bazena za radnike ko želi i to košta 5.000 maraka i onda se izvrši samo razmjena naloga između Vodovoda i Akvane. Kao da su platili oni nama a mi njima. Umanjili mi njima svoju fakturu za 5.000, razumijete li?”

Ovako prebijanje dugova preko kompenzacije pravda, sada već bivši, direktor banjalučkog Vodovoda, Zoran Popović. Konkretno, ručak i veselje koje je Vodovod koštalo oko 5.000 maraka.

Vodovod a.d. Banjaluka je u oktobru 2020. godine organizovao ručak i druženje zaposlenih u jednom poznatom banjalučkom ugostiteljskom objektu.

Ručak nije plaćen a usluga fakturisana kao kompenzacija u dva navrata u iznosu od 2.708 odnosno 2.187 maraka. Svečanošću i ručkom je taj ugostiteljski objekat smanjio svoj dug za potrošnju vode za 4.895 maraka.

Analitička kartica potrošača

To što ovakvim načinom djelimičnog ili potpunog izmirenja duga pojedinih korisnika prema Vodovodu profitiraju samo radnici Vodovoda koji besplatno dobiju neku uslugu ili ručak u restoranu, a preduzeće nema nikakve koristi, za bivšeg direktora nije previše sporno.

Da li radnici Vodovoda kasnije plate tu uslugu koju su dobili preduzeću, pitali smo Popovića.

“Kako mislite da li plate Vodovodu?”

Inistirali smo na tome da radnici Vodovoda dobiju besplatne usluge na račun preduzeća koje je tako što je radnicima javnog preduzeća obezbijedilo neku besplatnu uslugu odustalo od potraživanja novčanog duga od korisnika koji duguje novac za utrošenu vodu i da to na kraju plaćaju građani Banjaluke.

“Pazite sad. Zavisi sad šta, kako, kuda, gdje… na uštrb građana Banjaluke… Pa moralo se na neki način prebijati evo i sad ima sklopljen ugovor sa Akvanom nije to ništa… neće se naplatiti ali barem nešto. Sad da li se to, to morate vidjeti u finansijama, da li se to razdužuje”, rekao je Zoran Popović.

Izvori Gerila.info iz Vodovoda tvrde da su, inače, na ručkove i svečanosti koje je Vodovod dobio umjesto novca, pozivani samo podobni radnici Vodovoda bliski vladajućem SNSD-u.

Tvrde i da primjer otplate duga koji mi navodimo kroz analitičku karticu potrošača (ugostiteljskog objekta) nije jedini i da su još neki ugostiteljski objekti u gradu ručkovima i večerama plaćali svoj dug prema ovom gradskom preduzeću.

Izvor : Gerila.info