Radnici „Alumine“ traže reakciju vlasti: „Predugo traje ova tragikomedija“

ZVORNIK – Sindikalna organizacija kompanije „Alumina“ iz Zvornika zatražila je da institucije raguju i riješe problem stečaja njihove matične firme Fabrike glinice (FG) „Birač“ te zaprijetili radikalnim reakcijama radnika i njihovih porodica.

Piše : Svjetlana Šurlan

Danas je održana sjednica Sindikalne organizacije „Alumine“ nakon koje je otvoreno pismo upućeno nadležnim institucijama i javnosti.

„S obzirom da se stečajni postupak oko „Birča“ i dalje vodi, te da je zbog neriješenih sporova i spornih sudskih odluka ugroženo normalno funkcionisanje kompanije „Alumina“, a time i opstanak njenih zaposlenih, njihovih porodica i svih drugih koji su zavisni od poslovanja „Alumine“, pozivamo nadležne institucije da se pod hitno uključe u rješavanje ovog problema“, naveo je Sindikalni odbor.

Dodaju da će od strane radnika biti spriječeni bilo kakvi idući potezi u smislu „upada“ sudskih izvršitelja i zapljene sredstava „Alumine“, čime se, kako smatraju, remeti funkcionisanje i stečeni imidž kompanije.

„Naravno da ćemo uključiti i sve ostale građane Zvornika i okoline koji su svjesni značaja rada fabrike. Upozoravamo nadležne institucije da ovo shvate najozbiljnije. Predugo traje ova tragikomedija oko `Birča`“, naglasio je Sindikalni odbor.

Pitaju zašto se ne uključuju nadležni organi i da li se možda čeka da narod riješava problem na ulici?

„Ako je to cilj, onda ste blizu njegove realizacije. Ali, kada se situacija otme kontroli, nemojte poslije da svaljujete odgovronost na radnike i građane. Vi ste dužni da rješavate problem, a ne da ga pravite i radite na štetu sopstvenog naroda. Ako ne znate kako da riješite stečaj, uključite radnike“, navodi Odbor.

Dodaju da velika zasluga za opstanak fabrike i njeno poslovanje pripada upravo radnicima.

„Zbog svega još jednom upozoravamo: Svako dalje uznemiravanje i ugrožavanje rada fabrike biće povod za radikalne reakcije radnika i njihovih porodica“, poručili su iz Sindikalnog odbora „Alumine“.

Podsjećamo, iz „Alumine“ je 17. avgusta ove godine saopšteno da je na sastanku Pravnog tima sa nadležnim iz „Alumine” analizirana situacija i da je Upravni odbor fabrike uputio prijedlog za otvaranje stečaja nadležnom sudu.

Uprava smatra da je poslovanje „Alumine” potpuno ugroženo, kao i sam opstanak fabrike, nakon što je Okružni sud u Bijeljini potvrdio odluku zvorničkog suda kojom je u aprilu 2017. godine blokiran račun „Alumine”. Naveli su da nakon te odluke dug fabrike sa kamatama prema fočanskoj firmi „Pavgord” oko 245,3 miliona KM.

Iz „Pavgorda“ su prijedlog „Alumine“ za pokretanje stečaja ocijenili neosnovanim i nezakonitim, te od Okružnog privrednog suda u Bijeljini zatražili da se prijedlog za stečaj odbije kao neosnovan.

CAPITAL je otkrio i da Uprava zvorničke kompanije „Alumina“ razmatra formiranje novog preduzeća pod imenom „Alumina 2“ na koje bi prenijela imovinu i poslove postojeće kompanije, što nam je potvrđeno iz više izvora, ali u toj kompaniji nisu htjeli isto ni da demantuju, ni da potvrde.

Izvor : Capital.ba