Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 04.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : U slučaju "Ikona" sve čisto

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je danas u Tužilaštvo BiH u svojstvu svjedoka dao iskaz u predmetu "Ikona".

Istakao je da u ovom slučaju nema inkriminisanog djela, niti optužnice. Ističe da se očigledno radi o jednom klasičnom spinu koji je kreirala i u javnost plasirala ministarka spoljnih poslova Bisera Turković.

Dodik je poručio i da je visoki predstavnik Valenti Incko svojim zahtjevom Narodnoj skupštini pokazao mržnju prema srpskom narodu, kvalifikujući ga kolektivno odgovornim za ratne zločine.

U slučaju "Ikona" sve je čisto, nema krivičnog djela, nema optužnice, kao ni pozivanja na bilo koji član zakona, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik nakon što je u Tužilaštvu BiH dao iskaz kao svjedok u ovom slučaju.

- Dajte mi djelo, dajte mi član zakona, krivičnog zakona po kojem tu mene saslušavate, zašto sam ja ovdje, zašto su ljudi koje ste pozvali ovdje? Ako me zovete na saslušanje, onda mora da piše član zakona koji je prekršen, Milorad Dodik, ili taj i taj je uradio to i to, nigdje nema ništa - ističe Dodik.

Dodik kaže da je očigledno da se radi o jednom klasičnom spinu i lažnoj prijavi koju je kreirala i u javnost plasirala ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković te da su ga u Tužilaštvu pitali banalne stvari poput toga ko je dogovorio posjetu Sergeja Lavrova. Još jednom je ponovio da Ukrajina ne potražuje ikonu.

- Dakle, potpuno izmišljena priča, nema nijednog elementa, ključni dokaz za to je tvrdnja Interpola, odjeljenja u Sarajevu i Ukrajini, da Ukrajina ne potražuje ikonu. I šta da radimo, ko je ovo napravio, Bisera Turković. Zašto, kako? Nema kome to podnositi, ovje je sve iluzorno, ali u ozbiljnoj zemlji za neovlašteno ili lažno prijavljivanje moralo bi da se odgovara. A vidjećete da je lažno prijavljivanje na kraju tog puta - dodaje Dodik.

Komentarisao je i zahtjev visokog predstavnika, Valentina Incka da Narodna skupština u roku od tri mjeseca poništi povelje koje je parlament Srpske dodijelio Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

Kaže da je Incko pokazao mržnju prema cijelom narodu, kvalifikujući Srbe kao kolektivno odgovorne za zločine koji su se dešavali u ratu.

Incku je poručio da kod Srba ultimatumi najteže prolaze.

- Mislim je pokazao najniže strasti i mržnju prema jednom narodu, srpskom narodu, kvalifikujući nas kao kolektivno odgovorne za zločine koji su samo u njegovoj glavi. To je dio koncepcije koju je on razvio kada je tvrdio da je Republika Srpska nastala na principima NDH. Nije mogao goru uvredu da uputi Srbima - naglašava Dodik.

Osvrćući se na nabavku vakcina u BiH, srpski član Predsjedništva kaže da je nabavka vakcina putem programa Kovaks podbacila, pa se Republika Srpska okrenula nabavci vakcina preko svojih kontakata.

- Mi smo mogli da obezbijedimo, pokušavamo i obezbijedićemo putem naših kontakata sa Rusijom i Kinom nove vakcine. Te vakcine koje su došle,  su iz našeg kontakta, i došle su samo redovnim linijama - navodi Dodik.

Ponovio je da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima dobru saradnju i da se pita zašto bi bilo ko rušio priču o napretku i saradnji.

Podsjeća da je upravo zbog dobrog odnosa sa Vučićem, svaka opština u Srpskoj imala podršku Vlade Srbije za izgradnju određenih komunalnih i javnih objekata.

Izvor : RTRS

BNTV : Pod velikim pritiskom će biti ključne političke figure u BiH zbog korupcije

"Mislim da će se novi visoki predstavnik vršiti pritisak zbog korupcije i da će ključne figure na sve tri strane u Bosni i Hercegovini biti izložene tome", rekao je Ivanić.

- Ustavne promjene ne idu na ruku Republici Srpskoj, poručio je počasni član PDP-a Mladen Ivanić u emisiji "Puls" BN TV.

"U toj priči Srpska ne može ništa dobiti. Nema ozbiljnog čovjeka, od Dodika pa nadalje koji bi pristali na te ustavne promjene", kazao je Ivanić.

Ivanić smatra da nije dobro raspakivati Dejton, jer u tom slučaju Republika Srpska bi bila gubitnik.

"Inače, savjetujem svima da se ne hvataju u koštac sa ustavnim promjenama u BiH", kazao je Ivanić.

Što se tiče dolaska novog visokog predstavnika, Ivanić smatra da se on neće time baviti.

Mišljenja je da će on pokušati "pritiskom" na domaće političke strukture da izdejstvuje neka rješenja i to zbog korupcije, koja je veoma izražena u BiH.

"Mislim da će novi visoki predstavnik vršiti pritisak zbog korupcije i da će ključne figure na sve tri strane u Bosni i Hercegovini biti izložene tome", rekao je Ivanić.

On je naveo da na to već ukazuju predstavnici međunarodne zajednice, konstantno ističući da je korupcija ključni problem u BiH.

Kada je u pitanju afera "ikona", Ivanić kaže da je to veliki blam i da to neće dobiti nikakav epilog.

"Nije meni što je to Dodikov blam, šta me briga za njega, nego što je to blam za instituciju srpskog člana Predsjedništva za Republiku Srpsku", kazao je Ivanić, dodajući da bi volio saznati čija je ikona, ko je kupio, poklonio...

"Ako neko išta zna o međunarodnim odnosima, onda zna da nikada nijedan poklon nije vraćen. Jedino se desilo da prijateljska Rusija vrati poklon Dodiku. Čim je Rusija vratila tu ikonu, ona smatra da je sporna i da je ne treba zadržati i zato je to jedna ogromna bruka", kazao je Ivanić, gostujući u emisiji PULS BN TV.

Izvor : BN