Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 09.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : SNSD kreće u reviziju članstva

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da ova stranka kreće u reviziju članstva.

Dodik je, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, rekao da SNSD kreće u reviziju u svim lokalnim zajednicama kako bi do kraja godine znali ko je ostao privržen stranci, te da će u opštinskim organizacijama koje nisu ostvarile pobjedu biti organizovani unutarstranački izbori.

On je istakao da je stranka ostvarila najbolji rezultat na proteklim izborima, osvojivši pobjedu u 48 lokalnih zajednica i dobivši najveći broj glasova na odborničkim listama, šest odsto više nego na prethodnim izborima.

On je istakao da je SNSD dao podršku Vladi Srpske da očuva finansijsku stabilnost, dodavši da pandemija ostaje najvažniji izazov.

- SNSD daje podršku Vladi Srpske u nastojanju očuvanja finansijske stabilnosti, vidljive, i ponosni smo što smo mogli u ovom vremenu da se dostigne naš ranije promovisani cilj, a to je da prosječna plata u Srpskoj bude 1.000 KM. Ona je prema statistilkim podacima sada nešto malo više od 500 evra, što je dobar podatak - rekao je Dodik.

On je podsjetio i da je Republika Srpska u prošloj godini iamala istorijsko pokrivanje uvoza izvozom, bez obira što su se svi medicinski aparati i oprema morali uvoziti, jer Srpska nema proizvođača te vrste.

- Ti ekonomski trendovi moraju biti zadržani. SNSD će u narednih 60 dana razmotriti da li postoji prostor za povećanje plata u oblastima zdravstva i obrazovanja, kao i policiji - rekao je on.

Dodik je naveo da je Predsjedništvo SNSD-a podržalo napore da ne dođe do povećanja cijene struje u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o visokom predstavniku, Dodik je rekao da SNSD ne podržava rad visokog predstavnika i smatra da ne treba dovoditi novog predstavnika u BiH.

Govoreći o ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju, Dodik je rekao da SNSD ide ka pobjedi i ponavljanju postignutih rezultata.

Izvor : RTRS

BNTV : "Krajina" traži milione maraka odštete od Srpske

Banjalučko građevinsko preduzeće „Krajina“ tužilo je Republiku Srpsku tražeći odštetu od 2,28 miliona KM za zemljišnu parcelu na Banjalučkom polju. Spor je u završnoj fazi i presuda bi uskoro trebalo da bude donesena, saznaje portal CAPITAL.

Radi se o tužbi koju je ovo građevinsko preduzeće podnijelo u septembru 2019. godine kako bi naplatilo milionsku odštetu zbog ništavosti dijela ugovora zaključenog sa Srpskom.

Ugovor se odnosi na zajedničko ulaganje u stambeno – poslovni kompleks na Banjalučkom polju. Glavna rasprava u ovom predmetu održana je krajem januara pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka, a presuda bi trebalo da bude donesena do kraja ovog mjeseca.

Direktor i jedan od akcionara GP „Krajina“ Borko Đurić kaže za CAPITAL da se spor vodi zbog neizvršenja ugovorne obaveze RS.

„Jedna parcela koja je bila u sastavu ukupnog kompleksa, a koju smo mi kupili i izvršili svoj ugovor, je na neki nama nepoznat način otišla negdje drugo. S obzirom na to da ugovor prema nama nije izvršen, podnijeli smo tužbu“, kazao je Đuriuć.

Pojasnio je da je sporna parcela uknjižena na drugo pravno lice bez valjanog osnova.

„Pokrenuli smo spor za nadoknadu štete za ono što smo platili, a nismo dobili,  iako bismo najsrećniji bili da postoji mogućnost da se nama ta parcela vrati u sastav kompleksa koji smo uredno prema ugovoru platili“, kazao je Đurić.

GP „Krajina“ godinama u Banjaluci gradi naselje Centar Aleja. U ovom dijelu grada planirana je i gradnja koncertne dvorana, srpsko-ruske crkve, škola, poslovne zgrade, a biće uređen i jedan park.

Izvor : BN / Capital