Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 10.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Srpska stabilna, uspješno odgovorila izazovima pandemije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u emisiji Telering da je Srpska stabilna, te da institucije dobro rade svoj posao, uspješno odgovarajući izazovima pandemije virusa korona.

- Politički, ali i u svakom drugom smislu, Republika Srpka je stabilna. Vlada ima većinu, koalicija je stabilna, iako je pretrpjela određene izmjene, a postoji i koordinacija između institucija. Stanje je ekonomski održivo i stabilno, uprkos mnogim neplaniranim izdavajanjima izazvanim pandemijom - rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da je Republika Srpska reagovala na vrijeme i uspješno se nosila sa svim izazovima u proteklih godinu dana.

- Nabavili smo sve što je potrebno za bolnice, kao i sve što je potrebno kada su u pitanju vakcine. Radili smo ono što se radilo u svijetu - preduzimali mjere i sanirali posljedice - rekla je ona.

Cvijanović je navela da su institucije tokom pandemije reagovale u dva pravca - prvi je izdvajanje značajnih sredstava za zdravstveni sektor, a drugi podrška privredi.

Istakla je da Vlada u kontinuitetu vodi računa i obezbjeđuje potrebna sredstva, te da je jedan od razloga za dobar odgovor na izazove pandemije to što je Republika Srpska u 2020. godinu ušla sa značajnim suficitom.

- To nam je dalo dobru početnu osnovu, ušli smo u krizu sa prilično dobrim i stabilnim budžetom i prve tranše za zdravstvo i privredu realizovane su na osnovu toga - navela je predsjednica.

Cvijanović je podsjetila da je Republika Srpska od polovine 2016. ušla u fazu ekonomske stabilnosti, te da je od januara te godine isplata penzija prebačena na trezorski sistem poslovanja, čime je osigurana dodatna stabilnost jer od tada nema neizvjesnosti oko penzija.

- S druge strane, to je tada napravilo određene poremećaje u budžetu, u smislu isplata drugim korisnicima jer smo penzionerima dali poziciju broj jedan u budžetu. Međutim, već u aprilu i maju te godine došli smo do stabilnosti i tako je bilo i 2017. i 2018, čak smo i tu jednu godinu bili najbolji u regionu jer smo imali najveći rast. Nakon toga zadržali smo solidan rast - rekla je predsjednica Srpske.

Kada je riječ o kritikama o zaduženjima, Cvijanović kaže da Republika Srpska nije prezadužena, te da svaka zemlja, dok god može da vraća više nego što uzima, nije prezadužena i da nema problema u pogledu toga.

- Mali broj zemalja se ne zadužuje kako bi prešle iz krize u fazu stabilnosti, to je neminovno. Virus nismo birali, ali moramo da živimo s njim i pomažemo stanovništvu, kako u zdravstvenom sektoru tako i u sferi privrede - istakla je predsjednica.

Cvijanović je rekla da institucije Srpske i njena vlast rade na obezbjeđivanju stabilne budućnosti, kako političke, tako i ekonomske. Podsjetila je da je Republika Srpska autonomna u izvršavanju svojih obaveza, da ima svoj budžet i obaveze.

- Početkom krize i tokom 2020. nismo "udarili ni na čiji džep". Održane su plate u javnom sektoru, pomagali smo poslodavce i direktno zaposlene u privatnoj sferi jer smo nastojali da održimo nivo javne potrošnje i obezbijedimo građane. Intervenisali smo prema građanima posredstvom lokalnih zajednica - navela je ona.

Predsjednica Srpske smatra da bi bilo dobro da među entitetima i sa nivoom BiH postoji pravi partnerski odnos, bolja koordinacija, interakcija i saradnja, ne samo u kriznim vremenima ili u zajedničkim nastupima prema MMF-u i drugim međunarodnim izvorima finansiranja.

- Smatram da bi ta saradnja trebalo da bude bolja, jer nam svima koristi da međusobno sarađujemo. Ne kažem da nema saradnje, ona postoji, ali nije dobra jer nema političke saglasnosti, a time ni određenih operativno-tehničkih stvari - istakla je Cvijanović.

Kada je riječ o ulaganjima u zdravstvo i gradnju novih bolnica, Cvijanović je navela da je Srpska, još od 2006. godine, kada je Milorad Dodik bio premijer, ušla u veliki projekat izgradnje bolnica širom Republike, s planom da u svakom regionalnom centru bude jaka, moderna i dobro opremljena regionalna bolnica.

- I to nam je pomoglo da se nosimo sa pandemijom. Mi smo taj koncep priveli kraju, iako imamo još neke "zahvate" kada je u pitanju dobojska bolnica, sve ostalo je već "poslagano". Dakle, nikle su nove dobro opremljene bolnice sa stručnim kadrovima, i to je pomoglo u prevazilaženju prvog udara krize - istakla je ona.

Predsjednica Srpske je naglasila da nadležne institucije u Republici Srpskoj preduzimaje sve napore kako bi se obezbijedile dovoljne količine vakcine protiv virusa korona za sve građane koji žele da se vakcinišu.

Izvor : RTRS

BNTV : Škole postale poligon za stranačko zapošljavanje, traži se smjena Trivićeve!

Škole su odvano postale poligon za stranačka zapošljavanja. Roditelji traže preispitivanje odgovornosti nadležnih, resorni ministar tvrdi da njene odgovornosti nema. Ko je kriv što se politika uselila u stranačke klupe?

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić ne razmišlja o ostavci. Njenu smjenu i preispitivanje odgovornosti zatražili su roditelji učenika II6 i V3 Odjeljenja OŠ ''Branko Radičević'' zbog stranačkog zapošljavanja u školama.

Natalija Trivić poziva roditelje da prije bilo kakvih zahtjeva, pogledaju nalaz inspekcija. Odgovornost za bilo kakvu priču o političkom zapošljavanju učitelja i  nastvanika prebacuje na drugi teren.

''Inspektorat je izašao na lice mjesta. Utvrdio je da nema nepravilnosti prilikom zapošljavanja, a konkurse raspisuje sama škola, tako da odgovornost ministarstva u svakom slučaju ne stoji'' – kaže ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Čija je onda odgovornost? Ko će to da ispita? I zašto neće niko? Pitanja su koja postavljaju roditelji, ali niko im ne daje odgovore.

''Na osnovu priznanja učiteljica mislim da je krajenje vrijeme da se preispita nečija odgovornost u tom polju djelovanja političkog zapošljavanja'' kaže Milica Malešević, majka jednog od učenika V3 odjeljenja OŠ ''Branko Radičević''.

Roditelji učenika V3 odjeljenja OŠ ''Branko Radićević'' imali su sastanke sa Odborima za obrazovanje, djecu i mlade.  Zaključak razgovora  - Odbori će uputiti dopis Ministarstvu i tražiti odgovore na pitanja o umješanosti u političko zapošljavanje, ali i odgovore na druge probleme na koje su se roditelji požalili.

''Danas u su predstavnici Odbor za obraziovanje prvi put čuli da postoje nepravilnosti u našoj školi da se školom upravlja na način na koji se urpavlja, da postoje određene zloupotrebe. Postoje organi koji treba da istraže to naše je bilo da im ukažemo na to'' - kaže Aleksandar Gajek, roditelj jednog od učenika V3 Odjeljenja OŠ ''Branko Radičević''.

''Ono što sam mogla prije nego što sam otišla na zasjedenje jeste da ako imaju dokaze da ako je bilo ko prekršio Zakone da se obrate krivičnom prijavom nadležnom tužilaštvu, mi nismo organ koji sudi: Mi možemo da saslušamo i da kao psolanici i ljudi pomognemo u zaštiti prava njihove djece ukoliko su njihova prava povređena'' - kaže član Odbora za obrazovanje u NS RS Ivanka Markovć.

Učiteljica Nada Vasiljević imala je stranačku knjižicu Ujedinjene Srpske. Za BN TV je ispričala da je članstvo u toj stranci, kako tvrdi po preporuci direktora bio uslov da bi došla u poziciju da razgovora o stalnom zaposlenju u školi ''Branko Radičević''.

''Imamo i rukovodioca Ministarstva u toj stranci i ona diktria ko će da bude primljen, a ko ne. Realizovali su se sastanci na kojima se govorilo koji su uslovi da zadržim radno mjesto. Moj posao je bio u saklupljanju sigurnih glasova koji će mi omogućiti opstanak na radnom mjestu'' – ispričala je za BN TV učiteljica Nada Vasiljević.

Zaposleni u mnogim školama zbog straha da ne izgube posao ne smiju pred kameru, ali navode kako ''lokana zajednica'' odnosno politička opcija koja je zaposlila direktora škole, dostavlja ime učitelja ili nastavnika koji mora proći na konkursu.

Dok je ranije školski odbor predlagao kandidata a potom tražio saglasnost od resornog ministarstva, novim zakonskim izmjenama uređeno je da ime budućeg direktora predlaže samo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a Vlada Republike Srpske potvrđuje.

Izvor : BN