Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 11.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Počinje vakcinacija u Srpskoj

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske danas počinje vakcinacija.

Prve doze vakcina Sputnjika primiće generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić i zaposleni u kovid odjeljenjima najveće zdravstvene ustanove.

Resorni ministar Alen Šeranić istakao je da je Kompenzacioni fond obezbijedio više od 15 i po miliona maraka za nabavku vakcina za 200 hiljada ljudi, što je 400.000 vakcina, hladnog lanca i potrošnog materijala .

Izvor : RTRS

BNTV : Vučić misli i vodi računa o Republici Srpskoj

„Nikada nećete čuti od predsjednika Vučića da odgovori na bilo šta što dođe iz Republike Srpske, čak i ako to može da zvuči kao kritika, a posebno kada je ta kritika neosnovana. Aleksandar Vučić nikada nije preduzeo nijedan politički potez, a da nije mislio i vodio računa kako će se to odraziti na Republiku Srpsku, rekao je Vulin u emisiji "Puls" BN TV.

„Nije moguće napraviti kriminalnu organizaciju, a da ona nema podršku određenih državnih struktura“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u emisiji "Puls" BN televizije. Vulin je naglasio da je cilj države da se uđe u sve strukture mafije i da se otkrije njena veza sa sistemom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je rekao da je cilj svake mafije da postane jača od države i na kraju da preuzme državu.

„Našli smo jedan snajper, a na nekoliko se mjesta uvježbavalo snajpersko pucanje. To se ne radi za obračune s mafijom. To se radi za obračune sa državnim funkcionerima visokog ranga kojima ne možete baš da priđete, koji imaju obezbjeđenje i o kojima država brine. Nije moguće napraviti kriminalnu organizaciju većih razmjera, a da nemate podršku nekih struktura. Nama je u sitrazi stalo da dođemo baš do tih ljudi. Nema zaštićenih.“

Kriminalnu grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pamtićemo po nevjerovatnoj surovosti i načinima na koje su se obračunavali, kaže Vulin.

"To su mučenja, to nisu samo ubistva, makar i mafijaška. To su bila dugotrajna ubijanja. Oni su time slali poruku da su surovi i jaki, da su jači od ostalih i da im se niko ne smije suprotstaviti."

Vulin ističe da srpski model borbe protiv kriminala može da preslika svaka država u regionu.

„Morate da imate politički stabilnu zemlju, samim tim zemlju čije su institucije jake. Institucije koje predvode politički jaki i nezavisni ljudi. Najslabija država je jača od najjače mafije, samo ako hoće da bude država.“

Saradnju policije Srbije i Srpske, Vulin je ocijenio veoma zadovoljavajućom, a za odnose Srpske i Srbije je rekao da su dovoljno jaki da ništa ne može da ih uruši.

„Nikada nećete čuti od predsjednika Vučića da odgovori na bilo šta što dođe iz Republike Srpske, čak i ako to može da zvuči kao kritika, a posebno kada je ta kritika neosnovana. Aleksandar Vučić nikada nije preduzeo nijedan politički potez, a da nije mislio i vodio računa kako će se to odraziti na Republiku Srpsku. Od 2014. do danas u vidu bespovratne pomoći iz Srbije je u Republiku Srpsku otišlo 82 miliona evra, bez uslovljavanja i bez pitanja. Recite šta treba, mi damo“, rekao je Vulin.

Srbi moraju da budu jedinstven politički narod, jasan je on.

„Da čuvaju jedni druge, da brane jedni druge, da budu tu jedni za druge. Uznemiravanje Srpske je uznemiravanje Srbije, a ugrožavanje bezbjednosti Republike Srpske je ugrožavanje bezbjednosti Srbije. Kako se odnosite prema Srbima sa kojima živite, tako se odnosite prema Srbiji pored koje živite. Republika Srpska može da bude mirna, sigurna, pouzdana u svoju Srbiju sve dok je Srbija jaka, dok jača, dok raste!“

Srbija je napravila određene pozitivne pomake na planu kosovskog pitanja, tvrdi Vulin.

„Srbija je tu! I u Rezoluciji 1244, i u tome što svakog mjeseca isplati 40 hiljada ličnih dohodaka, i u tome što pošalje vakcinu, i u tome što finansira zdrvstveni sistem, i u tome što finansira prosvjetni sistem. Uostalom, ako nismo tu što nas tjerate? Što tražite da potpišemo priznanje ako nismo tu“, pita ministar Vulin.

Da se prilike mijenjaju dokazuje i izjava predsjednika Turske koji je Prištini poručio da je izdala zvaničnu Ankaru, rekao je Vulin.

Izvor : BN