Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 13.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Očuvanje Srpske i njenih institucija je naša dužnost

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Boračke organizacije Srpske Milomiru Savčiću i svim bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske 15. februar - Dan boraca Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka.

Dodik je istakao da je taj datum jedan u nizu slavnih datuma u istoriji srpskog naroda koji nikada niko u Republici Srpskoj ne smije da zaboravi, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Ne samo na ovaj dan, već i svaki drugi treba sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem da se sjetimo onih koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo. Posebnu zahvalnost i dužno poštovanje moramao da iskažemo prema onima koji su svoje živote i dijelove tijela ugradili u Republiku Srpsku, njenu slobodu i mir - istakao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naglasio da su uloga srpskih boraca i žrtva koju su oni podnijeli s ciljem očuvanja Republike Srpske nemjerljivi i obavezuju da današnje i buduće generacije čuvaju i jačaju Republiku i njene institucije.

- Očuvanje Republike Srpske i zaštita prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u stvaranju Srpske ostaju trajna moralna obaveza, dužnost i opredjeljenje svih nas, kao i svih republičkih institucija - poručio je Dodik.

U Višegradu će sutra biti obilježeno 217 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su život dala 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a poginula su 23.184 borca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor : RTRS

BNTV : Vlast ne može da ispuni uslove ni za kredit EU od 25 mil. EUR

Bez reformi nema ni novca – jasna je poruka finansijskih međunarodnih institucija od kojih BiH očekuje kredite. Jesu li vlasti spremne da pristupe ispunjavanju zahtjeva koji se od njih očekuju ili samo nastavljaju da kupuju opstanak na političkom tržištu?

Bosna i Hercegovina je dobila je prvu tranšu kredita od 250 miliona evra od Evropske unije za suzbijanje posljedica virusa korona. Prva polovina novca je stigla, dok je druga polovina uslovljena sprovođenjem reformi, koje podrazumijevaju stabilnost finansijskog sektora, transparentnost i borbu protiv korupcije, kao i bolje funcionisanje tržišta rada.

“S obzirom da se radi o vladavini prava, transparentnosti sa čim BiH, ne da neće da izađe na kraj, nego ne pada im na pamet, 125 miliona će leći na račun ostali uslovi u ovakvim političkim odnosima neće biti ispunjeni i ništa od tih drugih 125 miliona eura neće biti. BiH će na entitetskom nivou nastaviti da se zadužuje kod banaka   i da čeka neće li slučajno MMF promijeniti stav kako bi ponovo mogli zakucati na vrata tamo“, istakla je ekonomista Svetlana Cenić.

„Vlast zaduživanjem samo nastavlja da kupuje opstanak na političkom tržištu. Nemam osjećaj da je, niti jedan od tih zahtjeva, u suštini, sproveden u djelo. Nama je pored ekonomskih reformi potrebna pravosudna reforma kako bismo imali dovoljno prostora za jedno pravedno drustvo kako bi se svako osjecao jednako pred zakonom, a to danas nije slucaj.

Imam osjećaj da kod svakog zaduženja situacija bude sve lošija i onda se postavlja ključno pitanje da li je tu samo namjera kreditorima da plasiraju novac i da zaduže u ovom slucaju Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, a da stvarne namjere nisu u suštini reforme, posebno ove koje se tiču pravosudnog sistema koji je mozda i najlošija karika društva u kojem živimo”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Zato je neophodno, tvrdi Borenovic, instistirati da se stane u kraj tim pravosudnim malverzacijama.

 „Ono sto je u pravosudju postalo praksa : nepotizam, loše djelovanje, radnje koje su u zaštiti pojedinaca, koji dolaze iz vrha određenih politickih elita, gdje su građani potpuno prepušteni da se sami brinu o sebi i da nemaju adekvatnu pravosudnu zaštitu”, kaže Borenović.

Evropska komisija za BiH direktno naglašava nedostatak bilo kakvog napretka u provođenju reformi, poput reforme izbornog zakonodavstva, pravosuđa i drugih antikorupcijskih mehanizama. Komisija takođe ističe političku zarobljenosti države, koja utiče na svakodnevni život građana.

Izvor : BN