Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 22.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Potrošeno vrijeme i novac, a rezultati isti kao i prije tri mjeseca

Ubjedljiva pobjeda SNSD-ovog Borisa Jerinića, kao i Mladena Grujičića, kandidata koalicije "Zajedno za Srebrenicu" na ponovljenim izborima, koji su praktično bili već viđeni u novembru, nametnula je pitanje odgovornosti za utrošenih 400.000 maraka samo iz budžeta BiH, izuzimajući sredstva koja su izdvojile lokalne zajednice. Iako skupa, provjera volje građana u Doboju i Srebrenici dala je puni legitimitet izabranim.

Posmatrači iz nevladinih organizacija ocjenjuju da se juče u Doboju i u Srebrenici dogodio praznik demokratije. Dobojlije su manje-više potvrdile raniju volju, dio Srebreničana jeste bojkotovao, ali ne u procentu koliko se to od njih očekivalo.

Izborni rezultat je nesporan, tvrdi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, i dodaje da sada niko ne može da tvrdi da je bilo šta ugrožavalo fer i poštene izbore.

Ali, rezultatima je podgrijana sumnja u Centralnu izbornu komisiju i podložnost ove institucije političkim uticajima i pritiscima. U SNSD-u nisu spremni da ovom sastavu CIK-a povjere organizaciju predstoječih opštih izbora.

- Sada je već vidljivo da je CIK bio politički instruisan i to pokazuje da je zreo da podnese ostavku, jer ovakav CIK nije nikakav garant niti reforme niti primjene izbornog zakonodavstva - naglasio je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar na pozive nije odgovarao, a kako je prigrabio pravo da jedini zvanično komunicira s medijima, uskraćeni su nam odgovori i o troškovima ponovljenih izbora, ali i komentar na poziv SNSD-a za ostavke. Opravdani ili ne, ponovljeni izbori, iz ugla Koalicije "Pod lupom" jesu bili praznik demokratije.

- Ovi izbori novoj-staroj vlasti daju apsolutnii legalitet i legitimitet da obavlja svoju funkciju bez optužbi da su nešto nelegalno radili - kaže Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Ipak, dvostruko potvrđivanu volju Dobojlija i Srebreničana neko mora da plati. Izdvojeno je 400.000a maraka samo iz budžeta BiH, izuzimajući sredstva koje su izdvojile lokalne zajednice.

- Izbori su jako skup instrument provjeravanja volje građana, a ispostavilo se, i u formalnom i u suštinskom smislu, da za tim nije bilo potrebe - rekao je politikolog Nevenko Vranješ.

Silni prigovori o nezakonitostima u izbornom procesu, koje ugrožavaju izborni rezultat, a zbog kojih su i ponovljeni izbori, nisu dokazani. Pa zašto su onda izbori i ponovljeni? sociolog Drago Vuković ističe da se radi o klasičnoj interesnoj politici, koja je dosta isfrustrirana.

 - Postavlja se pitanje, šta se tu bitno promijenilo i kakva je uloga institucija koje su nadležne za provođenje izbora. Čija su to sredstva, šta građani dobijaju ili gube? - dodaje Vuković.

Jasno je jedino da su stanovnici Doboja i Srebrenice potvrdili povjerenje novoj-staroj vlasti. A odgovornost - to je pojam koji se u BiH često pominje, ali gotovo nikako ne primjenjuje.

Izvor : RTRS

BNTV : Popili smo gorke pilule i dokazali izbornu prevaru!

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je za N1 kako su nakon ponovljenih izbora u Doboju "krađe koje su se dogodila 15. novembra sada očite". Istakao je kako svojim rezultatom nisu zadovoljni i da su "gorke piluke popili još u novembru".

Kao primjer “krađe SNSD-a” naveo je broj glasova koji je njihov kandidat Boris Jerenić osvojio.

“Gradonačelnik je ostvario preko 30.000 glasova 15. novembra, a sada na ponovljenim manje od 20.000 što ukazuje na to je vođen inžinjering u novembru i dokazali smo izborne prevare. Isti je slučaj i sa stranačkim rezultatom SNSD-a i gospođe Vulić koja je ostvarila u ovembru preko 22.000, a sada ima oko 4.500 glasova.

Kao primjer “krađe SNSD-a” naveo je broj glasova koji je njihov kandidat Boris Jerenić osvojio.

“Gradonačelnik je ostvario preko 30.000 glasova 15. novembra, a sada na ponovljenim manje od 20.000 što ukazuje na to je vođen inžinjering u novembru i dokazali smo izborne prevare. Isti je slučaj i sa stranačkim rezultatom SNSD-a i gospođe Vulić koja je ostvarila u ovembru preko 22.000, a sada ima oko 4.500 glasova.

“Mislim da će Doboj ostati isti – bez investicija i razvoja, a na posao će građani da idu u susjedni Tešanj i Jelah”, rekao je Šarović.

Govoreći o kritikama koje je kandidat Socijalističke partije za gradonačelnika Doboja uputio na račun SNSD-a, Šarović je rekao da su imali kontakte s tom strankom i razgovarali o tome da imaju jednog kandidata koji će se suprotstaviti SNSD-ovom.

“Smatrali smo da je prilika da napravimo kompromis, ali nisu imali dovoljno hrabrosti da iskorače. Bili su pod velikim pritiskom SNSD-a, oni o tome neće javno govoriti, ali u Banjaluci se to uveliko priča”, kazao je Šarović.

Komentarišući ponovljene izbore u Srebrenici, kazao je kako je SDS bio protiv toga, ali da su ispoštovali odluku CIK-a.

“Ja ne znam šta je bilo onima koji su bojkotovali izbore, mislim da je to bilo nepotrebno i loše i da takva odluka nije doprinijela bilo čemu. Nisu dobili ništa, život ide dalje.

Formiraće se lokalni parlament i nekih neće biti, a mogli su biti dio toga. Ovo je jedan od najlošijih poteza, ali to je njihov problem. Ova pobjeda je potpuno čista bez obzira na bojkot, nije prijavljen nijedan pokušaj krađe”, kazao je Šarović.

Kada je riječ o prelascima iz jednih u druge stranke, ili konkretnih slučajeva iz SDS-a i PDP-a u SNSD ili SPS u NSRS, kazao je kako se zalaže za izmjene Izbornog zakona kojima će se uvesti da mandati pripadaju strankama te da tada neće biti “preletača”.

Za prelazak Milana Tubina iz SDS-a u SPS rekao je da ih je preduhitrio par dana i da bi doživo istu sudbinu kao Željko Babić.

Izvor : BN / N1