Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 04.03.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Republički štab usvojio nove mjere

Republički štab za vanredne situacije donio je danas nove mjere koje će trajati sedam dana.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se u narednih sedam dana zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima i da se suspenduju sportske i rekreativne aktivnosti.

Šeranić je rekao da se zbog pogoršane epidemiološke situacije u narednih sedam dana donosi mjera da ugostiteljski objekti, bez obzira na kapacitet, mogu da prime maksimalno 50 lica.

On je dodao i da se od svih javnih ustanova traži da, ukoliko je to moguće, organizuju rad od kuće.

Šeranić je izjavio da rast broja zaraženih usložnjava proces vakcinacije, te da je fokus je se zaštite zdravstveni radnici. 

Naveo je da sutra počinje revakcinacija medicinskih radnika na kovid odjeljenjima.

- Imamo najave od proizvođača vakcina da bismo trebali sedmično dobiti određene količine vakcine - naveo je Šeranić.

Glavni zdravstveni inspektor Milica Matijević rekla danas je da su svi kapaciteti inspekcije usmjereni na kontrole i da je pojačan nadzor.

Kontrole će obuhvatati propisanu fizičku distancu, radno vrijeme, korišćenje lične zaštitne opreme u ugostiteljskim objektima, rekla je Matijevićeva i napomenula da su za nepoštovanje vanrednih mjera propisane novčane kazne za preduzetnike u iznosu od 1.000 KM, a za pravna lica 2.000 KM i plus 1.000 KM za odgovorno lice.

Srpskoj će biti potrebni dodatni kapaciteti kako bi se brzo i efikasno sproveo proces vakcinacije, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske.

- U narednim danima očekujemo veći broj pozitivnih lica, jer je period inkubacije virusa korona 14 dana - rekao je Zeljković i dodao da svaka lokalna zajednica sa svojim kriznim štabom vrši procjene da li u zavisnosti od epidemiološke situacije od škole do škole treba neku zatvoriti i preći na nastavu na daljinu.

Sjednica Štaba je održana danas u Banjaluci.

Broj zaraženih i hospitalizovanih zbog virusa korona u Srpskoj naglo povećan, bolnički kapaciteti se popunjavaju, a primijećeno je da se mjere koje su na snazi ne poštuju dovoljnno.

Izvor : RTRS

BNTV : BIA Ima dosta informacija protiv Dodika?!

- Dodik se plaši Vučića! Dodik je svjestan da BIA ima dosta informacija protiv njega - tvrdi Vukanović.


"Vučić je pokazao moć dolaskom u Sarajevo", kazao je poslanik u NSRS Nebojša Vukanović.

On tvrdi da se Dodik plaši Vučića i da svjestan je da BIA ima dosta informacija protiv njega zbog nezakonitih radnji, među, kojima je i kupovina vile u Beogradu.

Vukanović kaže da je dobro što je tom prilikom došlo i do sastanka Vučića sa članovima Predsjendištva BiH.

"Mislim da je dobro i da ima što više takvih sastanaka i da se priča o ekonomskoj saradnji, izgradnji puteva, da se ne priča o prošlosti nego o budućnosti", kazao je Vukanović za TV Face, dodajući da bi to sigurno volio Vučić da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

"Nažalost kod nas ova trojica lideri SNSD SDA i HdZ duboko su korumpirani i zarobljeni u 90-im godinama i oni ne mogu ništa dobro da donesu. Imali su i previše šansi za to i mislim da je za sve nas u BiH dobro da dođe do promjene", kazao je Vukanović.

Za Dodika je rekao da je najveći izdajnik, jer je, kako je kazao, trgovao sa najvećim stratištem, davanjem arhivske građe iz Jasenovca.

Sva trojica, Izetbegović, Čović i Dodik su marionete međunarodne zajednice i vrijeme je da idu", kazao je Vukanović.

On je rekao da međunarodna zajednica BiH doživljava kao "socijalni koridor".

"Nemaju dobre I iskrene namjere prema nama", kazao je Vukanović.

On je komentarisao i današnji sastanak gradonačelnika Banjaluke sa premijerom Radovanom Viškovićem

"Nikad se ne bi sastao s Viškovićem kao Draško. Sa mafijom I okupatorom se ne pregovara. Uništili su nas više već ijedan okupator. Bolje u pakao već u njegovo naručje", kazao je Vukanović.

Izvor : BN