Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 06.03.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : U Srpsku stiže još 20.000 ruskih vakcina

U posljednja 24 časa novi virus korona potvrđen je kod 323, od 997 testiranih osoba u Republici Srpskoj. Od posljedica kovida preminulo je pet osoba. Nadležni ponovo pozivaju na poštovanje epidemioloških mjera. U vremenu pogoršane situacije ohrabruje podatak da je počelo dopremanje vakcina iz Rusije. Prema najavama iz Moskve, 20.000 doza vakcina "Sputnjik-ve" u Banjaluci bi trebalo da budu najkasnije sutra.

Planirano je da pošiljka od 20.000 vakcina "Sputnjik" za Republiku Srpsku iz Moskve do Beograda bude prevezena avionom. Odatle drumskim saobraćajem do Banjaluke.

- Dalje će naš uvoznik iz Republike Srpske kamionima dovesti do Banjaluke. Sve zavisi od carinskih formalnosti.
Sve idemo dalje po dogovoru. Mislim da ćemo svakih 7 do 10 dana dobijati po jedno 20.000  vakcina - istakao je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji.

Vakcinacijom iz prve pošiljke biće obuhvaćeni zdravstveni radnici, prioritetno iz bolnica, potom i primarnog sektora rekao je u našoj emisiji "Specijal" direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković. Naglasio je da distribucija prema zdravstvenim ustanovama počinje istog dana kad vakcine budu dopremljene u Banjaluku.

- Potom ćemo vakcinisati osobe iz ustanova zdravstvene zaštite i njihove njegovatelje. Lica sa hroničnim oboljenjima i starije od 65 godina - naglasio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ističe da nabavka vakcine ide po planu.

- Kad govorimo o nabavci "Sputnjik" vakcine, Institut je to završio shodno zaključku Vlade i mi smo uzeli, nabavili, odnosno kupili 400.000 doza vakcine - rekao je Šeranić.

Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić pozvala je sve građane i radnike svog resora da u danima povećanog broja zaraženih neizostavno poštuju sve epidemiološke mjere. Prije svih, nošenje maski i obavezu fizičkog odstojanja.

- Od izuzetne je važnosti za prevazilaženje ove situacije da se pridržavamo epidnjemioloških mjera, onih koje su odranije na sanazi i ove koje Institut za javno zdravstvo stalno ažurira. Na nama pojedincima je odgovornost i za nas same i našu djecu i našu Republiku Srpsku - poručila je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Republika Srpska je uz 400.000 vakcina "Sputnjik", čije je dopremanje počelo, uplatila isto toliko doza iz programa Kovaks o čijim pošiljkama u Srpsku još nema nagovještaja.

Vakcinisanje je za građane besplatno i na dobrovoljnoj bazi.

Izvor : RTRS

BNTV : "Sa ovom bandom smo završili, a drugima poručujem: - GOTOVI STE!

"Sa ovom bandom smo završili a ovim koji su je naslijedili mogu da poručim - gotovi ste, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, je rekao da je Srbija uspjela da se izbori sa najmanje dve kriminalne grupe, navodeći da će "ubrzo biti rastureni i smješteni iza rešetaka".

Kada je u pitanju borba protiv kriminala, Srbija je uspjela da se obračuna sa nekoliko važnih kriminalnih grupa, najmanje dvije. Pojavila se mlađa grupa koja želi da nastavi 'slavna djela' prethodnika, a sada im poručujem da će brzo biti rastureni i smješteni iza rešetaka. Izbrojani su im dani na slobodi", kazao je Vučić.

On se zahvalio pripadnicima MUP i BIA-e.

"Mi smo kod pripadnika najpoznatije kriminalne grupe, uspjeli nešto u tehničkom smislu da uradimo prvi put. Uvezli smo neke sprave i uspjeli da otvorimo nešto što nikad prije nismo mogli. Posebno nas je zaprepastilo što je ta kriminalna grupa imala fotografije sa obilježenim licima operativaca koji su se direktno borili protiv njih. Ti ljudi su junaci, rizikovali su svoje živote".

"Sada se već vode istrage za četiri ubistva, jer smo dobili nova saznanja", rekao je Vučić.

Zatim se javnosti obratio ministar MUP-a Srbije Aleksandar Vulin, koji je rekao da je predsjendik Vučić i njegova porodica ilegalno prisluškivana.

"MUP je došao do dokaza da je Vučić i njegova porodica ilegalno prisluškivana 1572 razgovora koje su dokumenta. Ti razgovori su skidani i nošeni pojedincima iz MUP-a.

Pojedini policajci su bili na poligrafu i svi su pali", kazao je Vulin.

"Danas smo razgovarali o razbijanju kriminalne bande Belivuk - Miljković, pod kodnim imenom "Otimač". Produžen im je pritvor, što znači da su nam dokazi čvrsti".

Zatim su pokazane užasne fotografije ubijenih osoba, koji su mučeni i masakrirani...Sav dokazni materijal nije prikazan zbog užasnih scena...

Vučić je rekao da je rat između dva klana bio žestok...

"Juče u rejonu između Šapca i Loznice zaplijenjena 21 cijev, najsavremenijeg oružja".

"Sa ovom bandom smo završili a ovim koji su je naslijedili mogu da poručim gotovi ste, kazao je Vučić.

On je najavio da će biti još interesantnih informacija... "Očistićemo državne organe od njihovih saradnika", rekao je Vučić.

On je rekao da će država jačati svoje bezbjednosne snage u narednom periodu.

Vučić je rekao da je bilo riječi i o regionu, ali o tome nije govorio, jer je to, kako je kazao, politička tema.

- Tužilac je dobio sve materijale i dalje je na njima - rekao je Vulin.

Vučić kaže da je prisluškivan i kada je bio u opoziciji od bivšeg režima... 

Upitan zašto na presu nije i Nebojša Stefanović, Vučić je rekao da je bio na sjednici Savjeta.

"Neće biti zaštićenih bez obzira kome pripadaju, tužilac će svoj posao da obavi...", kazao je Vučić.

Izvor : BN