Komparacija TOP vijesti : RTRS - BNTV

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

 

RTRS : Rusija će se usprotiviti pokušajima prepravljanja Dejtonskog sporazuma

Republika Srpska i Rusija ostaju privržene Dejtonskom sporazumu, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističući da je to bila jedna od tema sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Beogradu. Između ostalog, upravo o tome ruski šef diplomatije je razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon čega je poručio da će se Moskva usprotiviti svim pokušajima prepravljanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Republika Srpska usmjerena je na očuvanje Dejtonskog sporazuma, kaže Dodik. U intervjuu za Sputnjik otkriva i da je prije nekoliko dana saznao da su sankcije američke administracije protiv njega uvedene zato što insistira na izvornom Dejtonu koji je problem za funkcionisanje BiH, a oni, tvrdi, ocjenjuju antidejtonskim ponašanjem.
- Ono što mi činimo jeste da treba da budemo usmjereni ka očuvanju međunarodnih principa dogovorenih za različita krizna područja, kao što je Dejtonski sporazum za prostor BiH, ali isto tako i Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN vezana za Kosovo. Tu je naravno i Minski sporazum koji se desio da bi se riješio problem u samoj Ukrajini i iza čega Rusija prinicipijalno stoji, a ruše ga oni koji smatraju da ništa nije dogovoreno ako to urušava neke interese zapadnih administracija - rekao je Dodik.
Kao glavne krivce za urušavanje Dejtonskog sporazuma, Dodik je označio visokog predstavnika, a dijelom i Evropsku uniju u SAD. Da prekrajanja Dejtona nema, jer za to nema odobrenja iz Moskve kaže ruski šef diplomatije.
- Mi i naši srpski prijatelji dijelimo isti stav. U ovoj situaciji ćemo učiniti sve što je moguće da spriječimo pokušaje da se prepravljaju odluke iz Mirovnog sporazuma. Ugasićemo pokušaje da se prepravlja istorija Drugog svjetskog rata i događaja koji su su se na Balkanu desili prije 25 godina - naglasio je Lavrov.
Dan nakon susreta sa Lavrovom, Dodik je ponovio i da Republika Srpska ostaje pri stavu da se protivi približavanju NATO-u, te da osporava bilo kakve integracije BiH ka toj alijansi.

Izvor : RTRS

RTV BN : Višković otkriva šta je rekao MMF: Nemojte voditi računa o limitima, zadužujte se!

- Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska ima dovoljno prostora za zaduživanje jer je njen ukupan javni dug ispod granica propisanih zakonom.

"Možemo da uzimamo kredite. I Republika Srpska i BiH su najmanje zadužene u cijelom regionu", rekao je Višković u Zvorniku, odgovarajući na pitanje novinara da li Srpska ima još prostora za zaduživanje.

Prema njegovim riječima, trenutno je aktuelna vrlo simptomatična situacija, jer neki nisu u poziciji da uplaćuju obaveze prema budžetu Republike Srpske, dok istovremeno Vlada Srpske za neke radnike uplaćuje plate, poreze i doprinose.

"Mnogi od Vlade Republike Srpske traže pomoć iz budžeta, a onda neki traže da se ne zadužujemo", naveo je Višković.

On je naglasio da je i Međunarodni monetarni fond /MMF/, kao najveći kritičar zaduživanja, u prethodnom periodu promijenio svoj stav.

"MMF je pozvao sve vlade u okruženju, ne samo vlade Republike Srpske i Federacije BiH, i rekao - nemojte voditi računa o nekim barijerama i limitima, trebate ići na zaduženja, jer morate ubrizgati svjež kapital u tržište, što prije poboljšati bruto domaći proizvod i javnu potrošnju i time oporaviti privredu koja je pretrpjela ogromnu štetu u vrijeme pandemije virusa korona", rekao je Višković.

Izvor : BNTV