Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 22.06.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTV BN : Ko je tako moćan da usmjeri trasu auto-puta u naseljena područja?!

Mještani Verića, Bistrice, Ivanjske i Lamovite, odnosno Gornje Omarske predali su peticiju u Narodnu skupštinu RS kojom traže izmjenu plana parcelacije za izgradnju trase auto-puta Banjaluka-Prijedor koji prolazi kroz ova mjesta. Izgradnjom auto-puta predviđeno je rušenje njihovih kuća i pomoćnih objekata...

Tokom rasprave po hitnom postupku o prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banja Luka-Prijedor, mještani nekoliko sela na granici Banjaluke i Prijedora predali su svim poslaničkim klubovima u Parlamentu Srpske inicijativu o promjeni trase ovog auto-puta.

Oni traže da se usvojeni plan izgradnje promijeni, jer kako tvrde, predviđeno je rušenje njihovih stambenih jedinica. Resorni ministar Srebrenka Golić odgovara da je rušenje objekata izbjegnuto u najvećoj mogućoj mjeri.

Mještani Verića, Bistrice, Ivanjske i Lamovite, odnosno Gornje Omarske predali su peticiju u Narodnu skupštinu RS kojom traže izmjenu Plana parcelacije za izgranju trase auto-puta Banjaluka-Prijedor koji prolazi kroz ova mjesta. Izgradnjom auto-puta predviđeno je rušenje njihovih kuća i pomoćnih objekata, što, poručuju neće dozvoliti.

„Trasa auto-puta Banja Luka-Prijedor na trasi od Verića do Lamovite ruši se 31 kuća i 27 ugroženih, znači kod koga ograda ide od 3-5 metara od kuća. Od toga, sama petlja ruši 12 kuća. Od tih 12 kuća, moje su tri kuće. Od oca, brata i moja. I deset pratećih objekata“, kaže Oliver Rubin iz sela Lamovita.

Za stanovnike ovih mjesnih zajednica, prihvatljivo je samo jedno – izmještanje sporne trase između 200-1000 metara južno, u poljoprivredno zemljište. Na taj način, kako navode, izbjeglo bi se rušenje stambenih objekata.

„Ako bi trasa išla preko toga zemljišta, ne bi trebalo praviti pristupnih puteva, jer mi svi ostajemo vezani za staru cestu. Obraćali smo se nekoliko puta institucijama, ali nismo imali pomoć“, navodi Bogoljub Milekić iz sela Gornja Omarska.

Prema prvobitnom planu, sporna trasa nije ni išla preko kuća ovih mještana. Odluka da se to promijena nije urađena tek onako, smatraju iz DNS-a. 

„Postavljam samo jedno pitanje: „Ko je taj tako moćan, da usmjeri trasu auto-puta u naseljena područja, umjesto da ide poljoprivrednim zemljištem?“ Da li neko namjerno želi da nanese štetu ovim građanima?“, pita šef Kluba poslanika DNS-a u NS Republike Srpske Duško Ivić.

Šteta nikome neće biti pričinjena, odgovara ministar Srebrenka Golić i dodaje da građani neće biti oštećeni ni za jedan fening. Golićeva kaže da nisu tačne tvrdnje mještana kako im nisu uvažene žalbe, te da oni koji se sada žale, nisu imali nijednu primjedbu tokom javnih rasprava koje su se vodile.

„Vi znate da su Kinezi koncesionari i bez njihove saglasnosti nema mijenjanja te trase auto-puta. Jednostavno plan koji je usvojen, predviđa najmanji broj rušenja stambenih i pomoćnih objekata. Ukoliko bi se promijenila pojavili bi se neki drugi mještani koji bi bili nezadovoljni.“, istakla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Mještani kažu da ne planiraju odustati. Podsjećaju da su Vlada i nadležni ranije izašli u susret mještanima Kozarca kod Prijedora, koji su takođe protestovali zbog izgradnje auto-puta preko njihovih imanja. 

„Niko nam ne izlazi u susret. Pogotovo ova vlast danas. Narod samo treba kad su izbori, a kad prođu, narod više niko ne benda.“, kaže Oliver Rubin, mještanin sela Lamovita.

Svoje nezadovoljstvo, stanovnici navedenih sela iskazivali su i ranije kroz proteste. Za potrebe izgradnje auto-puta Banjaluka - Prijedor predviđeno je rušenje 237 objekata, od čega 80 na području Banjaluke i 157 na području Prijedora.

https://www.youtube.com/watch?v=6VqK8lCnRgA


Izvor : RTV BN

RTRS : Dodik: Državničko obraćanje Vučića naciji

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je za Srnu da je današnje obraćenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dokaz odnosa koje svaki ozbiljan državnik treba da ima prema suštinskim nacionalnim pitanjima.

- U potpunosti podržavam napore Srbije i predsjednika Vučića, a posebno njegovo obraćanje na sjednici Skupštine posvećenoj Kosovu i Metohiji gdje je govorio i o nevjerovatnom licemjerstvu međunarodne zajednice kada se postavi pitanje paralele između Kosova i Republike Srpske te da se od zapadnih zvaničnika ne dobija odgovor na prosto pitanje kakve veze ima humanitarna katastrofa sa secesijom - naglasio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je ovo prvi put da jedan predsjednik Srbije ima ovakav jasno izražen državnički odnos prema položaju Srba i srpskom nacionalnom pitanju.

- Današnje Vučićevo obraćanje imalo je veliki odjek u Republici Srpskoj i veliko odobravanje njenih građana i srpski narod u Republici Srpskoj podržava njegove napore da se ostane na srpskom stanovištu da budemo svoji na svom, bez ugrožavanja tuđe slobode i tuđih nacionalnih, vjerskih kulturnih, ljudskih i drugih prava - istakao je Dodik.


Izvor : RTRS