Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 23.06.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTV BN : Dodik jedno priča u Sarajevu, drugo Vučiću, treće Rusiji...

"Milorad Dodik vješto igra igru manupulacija kada govori o NATO. Dodik jednu priču priča u Sarajevu, drugu priča Vučiću, treću priča Rusiji a četvrtu Briselu. Tom igrom kupuje vrijeme ali takva igra ima rok trajanja“ – zaključio je Šarović. 

- Proces promjena je nazaustavljiv i 2022. godine Srpska demokratska stranka će predvoditi opoziciju na putu konačnog sloma vlasti SNSD-a u Republici Srpskoj. Bez Srpske demokratske stranke, državotvorne, najsnažnije opozicione partije, sa najsnažnijom organizaciojom i strukturom proces promjena neće biti moguć – istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović. 

„Postoje i kuloarske priče da bi Milorad Dodik trebao napustiti svoju poziciju u Predsjedništvu BiH i da će naredne godine voditi Vladu Republike Srpske. Time bi Dodik pokazao da sve karte baca upravo na izbore 2022. godine, jer zna da su za njegovu stranku ovi izbori biti ili ne biti“, kazao je Šarović. 

Predsjednik SDS je naglasio da je ova Vlada blijeda i ne može da ostvari investicioni ciklus koji svakodnevno najavljuju. 

„Priliv stranih investicija u Republici Srpskoj je katastrofalan. Očigledno je da će u narednoj izbornoj godini poseći za vještačkim povećanjem budžeta koji treba da pokaže prikaz rasta. Od stranaka opozicije isključivo zavisi pobjeda. 2022. godina je najbolja prilika da se SNSD pobjedi jer oni više nemaju nikakvih ideja niti mogu šta da ponude građanima“, poručio je Šarović. 

Govoreći o izmjenama izbornog procesa Šarović je kazao da je stava da je neophodno unaprijediti tehnički aspekt izbornog procesa dok krupne stvari koje zadiru u ustavnu strukturu zemlje oko kojih trenutno nema konsenzusa, treba ostaviti za neka buduća vremena. 

Šarović se osvrnuo i na često konfuzne izjave Milorada Dodika kada su u pitanju NATO intergacije BiH, te još jednom ponovio stav SDS o vojnoj neutralnosti BiH te da Republika Srpska treba da prati Srbiju. 

„Milorad Dodik vješto igra igru manupulacija kada govori o NATO. Dodik jednu priču priča u Sarajevu, drugu priča Vučiću, treću priča Rusiji a četvrtu Briselu. Tom igrom kupuje vrijeme ali takva igra ima rok trajanja“, zaključio je Šarović. 

Izvor : RTV BN

RTRS : Cvijanović: Dosta nam je više Bakirove i retorike i ideologije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je Bakir Izetbegović odavno jedan od najvećih faktora nestabilnosti u regiji i da njegova politika nastavlja da truje odnose i uništava šanse za pomirenje.

Na pitanje Srne da prokomentariše današnju Izetbegovićevu izjavu u vezi sa Kosmetom i Srpskom, Cvijanović je odgovorila da je previše, pa makar to bilo i od Bakira Izetbegovića.

Ako je nemoralno pričati o odvajanju, rekla je Cvijanovićeva, kako nije nemoralno voditi i dalje rat, samo drugim sredstvima, a očekivati zajednički život.

- U percepciji naroda u Republici Srpskoj, pod plaštom priče o pravljenju neke centralizovane tobože funkcionalnije BiH, krije se namjera pravljenja muslimanske države koja ne uvažava činjenicu da u njoj žive tri konstitutivna naroda sa istim pravima, ali i svojom vizijom kako treba da izgleda država ako je zajednička - rekla je predsjednica Srpske.

Ona je ocijenila da teško može da bude zajednička ako se čak ni žrtve ne tretiraju na isti način, a da ne pominje ostalo.

Cvijanović je upitala kakva je to država u kojoj je FBiH desetine hiljada penzionera ostavila bez prava na penziju iako su je zaradili prije rata na teritoriji iste te FBiH.

- To što Izetbegović optužuje one sa kojima bi navodno zajedno živio neće izbrisati sjećanje da se sa njegovom politikom povezuje učešće mudžahedina koji su na najbrutalniji način odsijecali glave i sijali smrt - rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanović je naglasila da izjave Bakira Izetbegovića, pored toga što urušavaju odnose u BiH, predstavljaju i direktan atak na teritorijalni integritet Srbije, ali i degradiranje institucija BiH koje ne prepoznaju nikakav subjekt pod nazivom "Kosovo", već isključivo južnu srpsku pokrajinu koja se zove Kosovo i Metohija.

- A ako već smatra da može dijeliti lekcije predsjedniku Srbije, mogao bi konačno da odgovori na pitanje ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i zašto počinioci i njihovi nalogodavci do danas nisu privedeni pravdi. Iskreno rečeno, dosta nam je više Bakirove i retorike i ideologije - poručila je predsjednica Republike Srpske.

Podsjećamo, Izetbegović je danas za kompleksne političke, bezbjednosne i ekonomske probleme u BiH optužio srpske kadrove predvođene SNSD-om, hrvatske i HDZ BiH, pa čak i dijelom bošnjačke opozicione, koje je nazvao izdajnicima.

Izvor : RTRS