Komparacija TOP vijesti : RTRS - BNTV

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Ogorčenje odlukom Turkovićeve da stopira formiranje tima za Trgovsku goru

Na zahtjev ministrarke inostranih poslova Bisere Turković, Savjet ministara je sa dnevnog reda skinuo tačku o formiranju ekspertskog tima koji je trebao da pomogne u borbi protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj. Na ovakvu odluku stižu burne reakcije i osude entitetskih minstara, ali i građana Novog Grada.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kaže je stav Bisere Turković rezultat neargumentovanih, neprovjerenih i netačnih informacija. Turkovićeva, pak kaže da nije znala ni koliko bi članova budući ekspertski tim trebalo da ima.
- Najviše me je zaprepastila činjenica da je ministarka Turković o određenim aktivnostima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, umjesto da pozove mene kao resornog ministra, kontaktirala neke državne službenike koji su isključivo bošnjačke nacionalnosti. Mislim ad je to potpuno neprihvatljivo - naglasio je Košarac.
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je u pitanju nesporazum.
 - Mislim da je ministarka Turković dobila nekompetetno mišljenje određenog broja ljudi koji su tražili da se ova tačka skine sa današnje sjednice. Apsolutno je neophodno donijeti tu odluku - kategoričan je Tegeltija.
Odluka ministarke Turković je nelogična i za rukovodstvo opštine Novi Grad, u čijoj se blizini nalazi Trgovska Gora. Od Savjeta minstara očekuju ozbiljnost po ovom pitanju jer građani Novog Grada imaju svoja prava.
- Tražimo da budemo zaštićeni od strane BiH i tražimo da se napokon završi formiranje ekspertskog i pravnog tima tako i da se u što kraćem periodu podnese tužba protiv Republike Hrvatske - ističe načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.
Zbog ovakve današnje odluke ogorčeni su stanovnici Novog Grada, ali i u ekološkoj organizaciji u Novom Gradu.
- Zaista nema potrebe da uljepšavamo stvari. Današnje blokiranje formiranja ekspertskog tima nije ništa drugo nego šamar svim građanima sjeverozapadnog djela BiH, ali i Sisačko moslovačke županije - kaže Mario Crnković iz Grin tima Novi Grad.
Reakcije stižu i iz Republike Srpske. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić kaže da je od ministra koji je trebalo da bude nosilac aktivnosti u naporima da se diplomatskim putem dođe do rješenja ovog problema očekivala apsolutnu podršku, a ne nemar i demagoško bacanje problema pod tepih.
- Gospođa Turković, kao prvi čovjek bh. diplomatije, morala je znati da skidanjem odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru krši zaključke Predsjedništva BiH, koji su obavezali sve nosioce javnih funkcija da iskažu protivljenje namjerama Hrvatske i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe da nam se nuklearni otpad skladišti u dvorištu - naglasila je Golić.
Osude na današnju odluku stižu i od federalne ministarke ekologije i turizma Edite Đapo, koja je istakla da je ova odluka Turkovićeve blokirala borbu BiH za zaštitu zdravlja stanovništava ali i ekologije.
Izvor: RTRS

BN TV : Štrajk upozorenja može prerasti u potpunu obustavu rada

Gdje je Rudnik i temoelektrana Ugljevik u narednom periodu, pitanje je na koje radnici termoelektrane još nisu dobili odgovor od nadležnih iz matične uprave. - Ukoliko odgovora ne bude, štrajk upozorenja će prerasti u potpunu obustavu rada.

Stoga su danas stupili u najavaljeni jednočasovni štrajk upozorenja. Sve što traže jeste dogovor i odgovor od nadležnih.

"Štrajk upozorenja u koji su stupili radnici RiTE Ugljevik je predodluka koja će uslijediiti u rudniku,a to će biti kompletna obustava rada", rekao je predsjednik Sindikata RiTE Ugljevik i Sindikata “Elektroprivrede” RS Zoran Mićanović.

Današnja odluka Vlade, takođe je priznala rezultat Elektroprivrede Republike Srpske matičnog preduzeća da su u plusu 33 miliona, a da su zavisna preduzeća u minusu preko 30 miliona. Mićanović kaže da se, ako je tako, pitanje kolektivnog ugovora i isplate regresa do 30. juna podrazumjeva.

-Morali su isplatiti. Kada je objavljeno da se je preduzeće 33 miliona u plusu, pa zašto nam ne bi to isplatili. Valjda smo i mi dio te priče. Nama je rečeno da nema novca. Odkud sad novac? Pitamo -proizvedemo električnu energiju, predamo, taj neko je proda, pa nije prodavao pšenicu, nemamo mi magacina i zamrzivača. Normalno je da tražimo naše pare", kazao je Mićanović, navodeći da traže samo zarađeni novac.

Kada je u pitanju kolektivni ugovor,Mićanović kaže:

-Vidim da se pojedini raduju, kao vide da ide do 30. septembra. Pa,nećete ga darnuti. U kolektivnom ugovoru možemo promjeniti potpise, da budemo nas  dvojica, generalni direktor i ja. I ništa više. To garantujem,sad iz Ugljevikai iz Gacka da neće se promjeniti ni slovo u kolektivnom ugovoru. Zašto? Zato što je to naše radničko pravo koje nam garantuje Ustav,koje ćemo braniti svim sredstvima - naglasio je predsjednik sindikata.

Opština Ugljevik ima krečnjak,a država ga uvozi.

"Prošli ste pored “Rudinga” kojeg smoplatili 11,5 miliona.Mi opet uvozimo kreč iz Srbije.”Karmeus” iz Doboja,opet uvozi kreč,a pogledajte koliko je to od kopa.I onda se pitamo gdje su novci.Kako će ih biti,kad nešto plaćamo tri puta skuplje,a tu kod nas ga ima.Tu damo 11,5,pravimo neke kanaliće po milion maraka,konsultantske usluge 4,5 miliona,damo  za kamate,pa kako ćemo imati novaca.Ne možemo imati”, kaže Mićanović.

Na pitanje kako komentariše nezvanične informacije da taj novac ide za kampanju DEMOS-a,Mićanović kaže:

-Nemojte me u politiku uvlačiti. Ne znam gdje idu novci. U suštini ih nema!

Da bi novca bilo i da ide na prave ruke,u ruke radnika, potrebni su odgovori na mnoga pitanja koje sindikalci traže. Ukoliko odgovora ne bude, štrajk se nastavlja do potpune obustave rada, poručuju radnici.

Izvor : BNTV