Komparacija vijesti RTRS - RTV BN

Juče su mnogi građani imali priliku vidjeti uživo prenos koji je išao preko Facebook grupe Pravda za Davida i privođenje ( a ne "pozivanje") Sofije Grmuše , aktivistice u ovoj grupi. O ovom događaju javni servis RTRS nije uopšte imao vijest u predhodnom danu, ali su danas objavili demant Policijske uprave Banja Luka. U izvještaju koji je prenijela RTV BN, nije pisalo da su aktivisti "lišeni slobode", nego privedeni. 

 

RTRS : Članovi grupe "Pravda za Davida" nisu lišeni slobode

Pripadnici Policijske stanice Laktaši nisu lišili slobode članove grupe "Pravda za Davida", saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

- Policijska uprava Banjaluka upućuje demanti u vezi sa viješću koja je objavljena juče u informativnom programu i na internet portalu BN televizije u kojoj se navodi da su pripadnici Policijske stanice Laktaši "uhapsili članove grupe Pravda za Davida" - navodi se u saopštenju.

Iz Policijske uprave Banjaluka istakli su da su lica čiji su inicijali S.G. i D.K. "pozvana na informativni razgovor u prostorije Policijske stanice Laktaši, a s ciljem utvrđivanja postojanja elemenata prekršaja iz člana devet Zakona o javnom okupljanju".

- Pozivamo BN televiziju da prestane sa dezinformisanjem javnosti, te da poštuju osnovne principe novinarskog kodeksa, a to je tačnost i istinitost, kao i provjerenost informacija, te da u skladu sa tim objave ovaj demanti - dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTRS

BN TV : Policijska represija nad aktivistima Pravda za Davida

Pripadnici policijske stanice Laktaši, priveli su jutros članove grupe Pravda za Davida: Dragana Karanovića i Sofiju Grmušu. Oni su privedeni dok su ispred odjeljenja banjalučkog Osnovnog suda u Laktašima, čekali da se okonča suđenje Rajku Topiću, takođe članu Pravde za Davida, protiv koga se vodi prekršajni postupak.

Nastavlja se policijska represija nad aktivistima grupe Pravda za Davida. Dok su čekali završetak suđenja Rajku Topiću, u bašti kafića pored prostorija Suda, građanima su prišla dvojica pripadnika MUP-a Republike Srpske i tražili na uvid lične dokumente.

Nakon legitimisanja, Dragan Karanović je priveden kako bi dao izjavu u svojstvu svjedoka, dok je Sofija Grmuša privedena kao osumnjičena zbog navodnog kršenja Zakona o javnom okupljanju a policajcima je zasmetalo i snimanje mobilnim telefonom.

Njen advokat kaže da pripadnici policijske stanice u Laktašima očigledno još nisu upoznati sa presudom banjalučkog Okružnog suda gdje se jasno navodi da uzvik „Pravda za Davida" nije nikakav prekršaj i da se ljudi mogu spontano okupiti. Kaže da jedva čeka da i ova prekršajna prijava dođe na sud.

 Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na pitanje BN televizije, o razlozima privođenja. MUP Republike Srpske je od razbijanja protesta grupe Pravda za Davida protiv građana, koji podržavaju porodicu Dragičević, podnio na desetine prekršajnih prijava zbog uzvika Pravda.

Sve prijave su na sudu odbačene.

Izvor : BNTV