Komparacija TOP vijesti : K3 - BNTV

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

K3 TV : Prijeteće upozorenje radnicima- ko se zarazi koronom dobiće otkaz

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama.

U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice.

Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz. Ovo upozorenje osvanulo je 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa trgovačkog lanca AS. Nezvanično, napisao ga je jedan od šefova i to samovoljno, bez odobrenja uprave. To su na naš upit i potvrdili.

– Obavještenje koje je objavljeno na socijalnim mrežama nije zvanično obavještenje Marketa AS, nije u skladu sa našom poslovnom politikom u vezi sa zaštitom i bezbjednosti na radu tokom pandemije i nije potpisano od strane našeg vlasnika gospodina Ljube Simića. Market AS je pravovremno preduzeo sve potrebne mjere da zaštiti svoje kupce i svoje zaposlene – navedeno je u odgovoru iz Marketa AS.

Bilo postavljeno samovoljno ili ne, za Savez sindikata ovo prijeteće upozorenje jasno je kršenje Zakona o radu. Sindikatu je već stigla anonimna prijava radnika koji su ovo upozorenje nazvali zastrašivanjem.

– Apsolutno nezakonito i suprotno svim zakonskim propisimau Republike Srpske. Poslodavac je dužan da obezbijedi zaštitnu opremu, a radnik je dužan da tu opremu koristi. Ukoliko radnik ne koristi opremu, postoje određene vrste sankcija koje poslodavac prema tom radniku primjenjuje, ali ne može da se desi ovo što je napisano da se prijeti da neće biti plaćen ili da će dobiti otkaz – istakao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata.

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo da upozori radnika da je dužan da koristi opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije. U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu.

– U konkretnom slučaju, bez provođenja postupka utvrđivanja odgovornosti radnika koji se zaraze virusom korona, ne može biti proglašavanje radnika koji se zaraze virusom korona nepotrebnim za posao ili neplaćanja privremene spriječenosti za rad – ističu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U Savezu sindikata apeluju na radnike da koriste zaštitnu opremu kako bi zaštitili svoje i zdravlje stanovništva, ali naglašavaju da niko od radnika ne treba da potpisuje izjave kojima potvrđuju da su saglasni sa prijetnjama napisanim u ovom obavještenju.

– To je jedna vrsta mobinga i pritiska na radnike. Još jednom pozivam sve radnike koji imaju problema da se obrate Savezu u našu Službu za besplatnu pravnu pomoć gdje će dobiti pravnu zaštitu – dodaje Stanković.

Anonimna prijava stigla je i u Republički inspektorat u kojem navode da će tokom naredne sedmice izvršiti kontrolu, da li je neko od zaposlenih u pomenutom marketu dobio otkaz. Ukoliko se utvrdi da nema direktnih povreda radničkih prava, prijetnje iznesene u spornom upozorenju smatraju mobingom, što je, kako navode, nadležnost sudova.

BN TV : Virus COVID-19 za 4-5 dana trebalo bi da oslabi i da se na neki način izgubi

"Upravo se on tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 dana da vidimo šta dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sistem", mišljenja je poznata doktorka - virusolog Ana Gligić.

Poznata beogradska doktorka, virusolog, Ana Gligić kaže da se covid-19 ponaša mimo svih dosad poznatih pravila.

Komentarišući svojevrsnu eksploziju korona virusa na Zapadnom Balkanu u razgovoru za portal Radisarajevo.ba je kazala da ne zna šta se dešava.

"Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo…Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i oboljelih u jednom danu sa ovim izvještajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala sam, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti s bilo čime. On se [virus] ponaša kako hoće", kazala je dr. Gligić za Radiosarajevo.ba. 

Dodaje da nas virus očito uči nečemu "što moramo sada da prihvatimo i dobro analiziramo šta se dešava".

Komentarušući informacije da je globalna studija pronašla snažne dokaze da se proširio novi oblik korona virusa, dr. Gligić kaže: 

"Pravilo je da ovakav virus slabi na ljudskoj populaciji. On se sada pojavio i letalitet (smrtnost) je mnogo veći nego je bio u početku! Ne ponaša se kao ostali virusi što do sada znamo. On je mutirao i sad imamo nešto novo ovdje", dodala je. 

Ipak, analizirajući druge prirodnožarišne infekcije, došla je do podataka koji su svojevremeno objavljeni u emitentom svjetskom časopisu. Tamo se tvrdi da se epidemija mišje groznice javila u dva vrha u razmacima od mjesec i po do dva mjeseca. 

"Upravo se on tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 dana da vidimo šta dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sistem. Ja tako mislim.

Ta istraživanja su se poklopila s ovim što imamo, ali ne mogu ta tvrdim sasvim precizno kada nemam sopstvena istraživanja.", konstatovala je ona.

Ukoliko se budemo pridržavali mjera, uvjerena je da bi prvi talas epidemije mogao da se završi već za 20 dana! 

"Bilo je i prije epidemija, katastrofa, ali nije bilo televizija da se to tako prenosi. To će sve završiti. Ja smatram da će za 20 dana ovo se staviti pod kontrolu. Ali mi ne znamo šta će dalje biti, poslije toga", zaključila je dr. Gligić. 

Što se tiče istraživanja, ona kaže da su potrebne godine.

Prema riječima dr. Gligić, potrebno je da se detaljno analizira virus, te da se nada da svjetske laboratorije na tome intenzivno rade. 

"Da vide kako se to dešava, odakle ovo sve…. Imamo možda i neke druge prenosioce oko sebe, ali ništa ne znamo. Pojavljuju se projekti pa da se to ispita. Ali za sve treba vrijeme. I svaki ovaj virus koji sam ja istraživala, gdje znam određene zakonitosti, rađena su po nekoliko godina. Ovo je samo 2-3 mjeseca koliko je on kod nas u rukama i oko nas. Ne možete da ga uhvatiti ni za glavu ni za rep", kazala je Gligić, koje je poznata svjetska naučnica, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolovati virus velikih boginja (variola ili variola vera).