Komparacija vijesti RTRS - RTV BN

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Sve mjere u Srpskoj ostaju na snazi do 20. jula

Republički štab za vanredne situacije razmatrao je danas, na 47. sjednici, održanoj u Banjaluci, epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID - 19) u Republici Srpskoj.

S ciljem prevencije širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva, do 20. jula 2020. godine zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

Do 20. jula 2020. godine ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06.00 do 23.00 časova.

Do 20. jula 2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o izmjeni Zaključka o obavezama JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i javnih zdravstvenih ustanova – bolnica u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona "SARS-CoV-2" u Republici Srpskoj.

Izmjena Zaključka se odnose na brisanje odredbe prema kojoj je važenje Zaključka bilo produženo do 06. jula 2020. godine.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na Portalu Vlade Republike Srpske u sekciji "Republički štab za vanredne situacije – Akti" vladars.net, kao i na stranici Koronavirus u Srpskoj, koronavirususrpskoj.com.

Izvor : RTRS

BN TV : Vlast sprema novu manipulaciju da napuni budžet?!

Nakon što je vlast u Srpskoj građane iz dijaspore trpala po šatorskim naseljima, pozivala ih da ne dolaze kućama i optuživala da su najveći prenosnici virusa korona, od istih planira da traži novac da bi napunila državnu kasu koja je sve tanja.

Naime, prema saznanju Kapitala, Vlada Republike Srpske sprema kampanju “Za našu Srpsku”, sa fokusom na biznismene i građane koji rade inostranstvu, a od kojih očekuje da napune Kompenzacioni fond Republike Srpske.

Plan je probuditi emocije i ponovo zaigrati na kartu „patriotizma i rodoljublja“.

Svoju ideju u djelo planira da sprovede preko medijske kampanje, u koju je spremna da uloži blizu 40.000 maraka.

“Neophodno je da se kroz promociju Kompenzacionog fonda u Srbiji i zemljama Evropske unije animira naša dijaspora, te da se uradi medijska kampanja preko digitalnih medija i društvenih mreža. Sadržaj kampanje treba da bude u funkciji animiranja dijaspore da pomogne Republici Srpskoj u novonastaloj situaciji, a u cilju saniranja posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja virusa korona”, navode u Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srpske.

Plan je da se medijska kampanja vodi kroz veb-platformu koronavirususrpskoj.com, ali i kroz medije u Republici Srpskoj, narednih godinu dana. 

“DAJTE PARE”

“Za realizaciju kampanje potrebno je kreiranje promotivnog patriotski orijentisanog medijskog sadržaja koji bi bio emitovan na digitalnim, elektronskim i štampanim medijima, te na društvenim mrežama”, navodi se u javnom pozivu Vlade preko kojeg traže da im se do 17. jula dostave ponude za kreiranje „patriotske“ kampanje.

Podsjećamo, vladajući funkcioneri u Srpskoj još u martu su insisitirali da se na graničnim prelazima postave šatorska naselja koja su služila kao karantin za BiH državljane iz dijaspore.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tada je izjavila da su građani koji su došli iz inostranstva bili prilično nedisciplinovani, da su se masovno okupljali i izbjegavali karantin.

Nedavno je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio optužbe da virus šire najviše oni koji putuju i koji dolaze na porodična okupljanja.

Izvor : BN / Capital