Komparacija TOP vijesti RTRS - RTV BN

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Aćimović - U Srpskoj došlo do eksponencijalnog rasta

Iako se u Republici Srpskoj želio izbjeći eksponencijalni rast zaraženih virusom korona, do toga je ipak došlo. Cilj je bio da se to izbjegne, rekla je epidemiolog doktor u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.
- Od juna imamo porast i to je je eksponencijalni porast. To je ono čega se plašimo i što želimo da spriječimo. Svaka naredna sedmica ima od 40 do 50 odsto više oboljelih. Uzrok je otvaranje granica, nastavak života, jer smo morali tako da radimo - istakla je Aćimović za RTRS.
Ona je izjavila da su se stručnjaci nadali da će toplo vrijeme ublažiti virus, ali da se to nije desilo.
- Okupljanja i razne proslave gdje se glasno govori i pjeva su načini na koji se širi virus. Ta okupljanja su mjesta masovnog širenja virusa - rekla je ona.
Aćimovićeva je navela da su u prethodnom periodu žarištva virusa korona bili Prijedor, Srbac, Modriča i Kozarska Dubica.
- Sada je istok Srpske više zahvaćen. U pitanju su Bijeljina, Višegrad, Zvornik, Nevesinje - dodala je ona.
Ističe da se donekle može pratiti širenje zaraze.
- Ali, u zadnje vrijeme sve veći broj ljudi dolazi sa simptomima, a ne znaju gdje su se zarazili - upozorila je Aćimović.
Naglasila je da je osnovni cilj da se spriječi preopterećenje domova zdravlja.
- Na prvom mjestu pratimo novooboljele, ali i one sa težim slikama. Institut je 24 časa na raspolaganju, pratimo situaciju. Uvijek smo reagovali na vrijeme, nadam se da će tako biti i dalje - zaključila je Aćimović gostujući u Dnevniku RTRS-a.

Izvor : RTRS

RTV BN : Haos u Beogradu - Desničari ispred Skupštine Srbije zasuli policiju flašama i bakljama

Nakon jučerašnjih protesta zbog najave mogućeg ponovnog uvođenja policijskog časa u prestonici i demonstracija koje su eskalirale ispred zgrade Narodne skupštine i danas je ista situacija.

Na početku Bulevara kralaj Aleksandra došlo je do sukoba građana i Žandarmerije. Najpre su kamenice letele ka policiji koja nije reagovala, ali su potom iz oklopnih vozila ispaljeni suzavci kako bi se demonstranti rasterali.

Međutim, talas suzavca je usled vetra stigao i do pripadnika Žandarmerije, koji su zbog toga počeli da se povlače unazad i kašlju. Neki od demonstranata i povraćaju usled jakog dejstva suzavca.

Haos je trenutno u Bulevaru kralja Aleksandra gde je bačeno mnogo pirotehnike, a potom i suzavca. Demonstranti su se razbežali u pravcu Crkve svetog Marka i Tašmajdanskog parka.

MUP Srbije je izdao zvanično saopštenje da oni večeras "ni u jednom trenutku nisu ispaljivali suzavac, niti topovske udare"!

Po njihovim navodima, suzavac koji je prekrio dobar deo platoa ispred Doma Narodne skupštine, Pionirskog parka i okoline, ispalili su - demonstranti.  

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u javnom obraćaju izjavio da neće biti višednevne zabrane kretanja, ali da će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije sutra, na ulicama Beograda je i danas više pristalica raznih političkih opcija.  

Lider Dveri Boško Obradović je povređen na protestima u Beogradu, i leži na pešačkom prelazu sa još jednim povređenim demonstrantom.

"Dobio sam nekoliko udaraca", izjavio je Obradović uz grimasu oko 20.40 sati, dok je sedeo na pešačkom prelazu na uglu Takovske i Bulevara kralja Aleksandra.

Deo okupljenih u Beogradu je napao Sergeja Trifunovića ispred Narodne skupštine. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci jurnjave i povređenog Trifunovića.

Izvor : RTV BN