Komparacija TOP vijesti RTRS - RTV BN

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : BiH i dalje bez budžeta za ovu godinu

Predstavnički dom PS BiH danas nije usvojio Prijedlog budžeta i međunarodnih obaveza BiH za 2020. Prijedlog nije dobio entitetsku većinu pa će ići na usaglašavanje u Kolegijum ovog doma.
Podršku budžetu uskratili su poslanici SNSD-a, Srpskog kluba i HDZ-a BiH što je kako kažu njihova reakcija na opstrukcije SDA u vezi ranije dogovorenih imenovanja. Iz SDA, i drugih partija iz Sarajeva ali i iz opozocionih iz Republike Srpske poručuju da stranke koje su protiv usvajanja budžeta u stvari ne žele izlazak na lokalne izbore.
Neusvajanje bh budžeta za 2020., samo je još jedna potvrda da politički dogovori u BiH nisu "dugog vijeka". Nakon što je SDA praktično odustala od imenovanja, usaglašenih na sastanku Dodik, Izetbegović, Čović prije dva dana u Istočnom Sarajevu, poslanici SNSD-e, Srpski klub i HDZ-e BiH, odgovorili su glasanjem protiv budžeta.
- SNSD je bio protiv jer nisu ispoštovani dogovori i oko budžeta i oko drugih stvari. I zbog toga je na žalost danas rezultat ovakav koji mnoge stvari dovodu u pitanje ukoliko naredne sedmice to ne riješimo - istakao je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.
I zaista, sve je pod znakom pitanja. I realizacija dogovorenih imenovanja u bh agencijama,usvajanje budžeta i održavanje lokalnih izbora. SDA odgovornost prebacuje na SNSD i HDZ, optužuje ih da odbijanjem budžeta zapravo ne žele lokalne izbore.
- Ono čega smo se pribojaviali u SDA, da će SNSD i HDZ preko neusvajanja budžeta i dalje osporavati zakonitost izbora CIK i upitno je da li žele učestvovati na lokalnim izborima koje bi proveo CIK - rekao je Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH.
Niko iz HDZ-a BiH nije bio voljan da izađe pred novinare, a ćutali su i tokom rasprave o budžetu. Jedino je Radmanović ponovio da je SNSD bio protiv jer nisu ispoštovani raniji dogovori kako o budžetu tako i oko drugih stvari.
- Molim vas, da sam htio da govorim o detaljima koje vas zanimaju ja bih govorio 45 minuta ali sam jasno rekao šta se desilo i mislim da je to dovoljno - naveo je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH (SNSD).
Iako iznuđen potez kojim SNSD poručuje SDA da ne može da radi šta i kako hoće, politički je aspurd da poslanici vladajućih stranaka odbiju prijedlog budžeta, a opozicioni ga podrže. SDS i PDP glasali su za budžet.
- Ova zemlja treba da ima budžet, nije sjajan, imamo puno primjedbi, dali smo svoj glas. Ja sam dao svoj glas, duboko nezadovoljan ovim budžetom ali sve treba usmjeriti ka trojci koja ne može ni o čemu da se dogovori - smatra Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.
Ako budu prevaziđeni problemi oko imenovanja, naredne sedmice biće zakazana sjednica Predstavničkog doma. Ako bi budžet bio usvojen, razmatraće se na sjednici Doma naroda 21. jula. Tek ako ga usvoje oba Doma, biće obezbijeđeno 4,2 miliona maraka za lokalne izbore, pitanje je hoće li biti kasno.
Izvor : RTRS

RTV BN : „Elektroprivreda Srpske“ zaradila deset puta manje od banjalučkih restorana

Cijela „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS), uključujući Matično i deset zavisnih preduzeća, „teška“ je 3,5 milijardi maraka, a u prošloj godini je imala neto dobit od svega 455 hiljada maraka, otkrivaju finansijski izvještaji tog Mješovitog holdinga.

Dobit cijele “Elektroprivrede” manja je deset puta od nekoliko banjalučkih restorana, a duplo više je zaradio samo Dalibor Šajić, vlasnik poznatog lanca restorana „Mala stanica“.

Nakon što je, protivno Statutu, Matično preduzeće ERS prethodnih godina krilo, sada je konačno objavilo finansijske izvještaje o svom poslovanju u 2019. godini, kao i za cjelokupan Mješoviti holding.


Obaveze premašile 570 miliona KM 

Konsolidovani finansijski izvještaj Mješovitog holdinga ERS, koji obuhvata sva preduzeća, pokazuje da njihov kapital iznosi 3,5 milijardi KM, a obaveze 574 miliona KM, što je za 72 miliona više nego na kraju 2018. godine.

Neraspoređena dobit je dostigla 319,8 miliona i povećana je za 31,8 miliona KM.

Holding je 2019. godinu završio u poslovnom gubitku od 13,1 milion, te uz povećane finansijske rashode, dostigao gubitak redovne aktivnosti od 21,9 miliona KM.

Međutim, zahvaljujući „ostalim prihodima“ holding je pokrio gubitak redovne aktivnosti i na kraju 2019. godine imao neto dobit od svega 455.368 KM. To je drastičan pad u odnosu na dobit iz 2018. godine od 18,6 miliona KM.


Matično preduzeće: Enorman rast „ostalih prihoda“ 

Ono što je poznato i objavljeno je da je neto dobit Matičnog preduzeća u 2019. godini bila 33 miliona KM. Izvještaj pokazuje da je godinu ranije, odnosno u 2018. godini dobit bila svega 1,8 miliona KM.

Iako su se u ERS hvalili velikom dobiti, nikada nisu objasnili kako je ona ostvarena, a izvještaj pokazuje da je to zahvaljujući „ostalim prihodima“ koji su porasli sa 91.629 KM u 2018. godini na čak 31,7 miliona KM u 2019.

Najveći dio (29,7 miliona KM) odnosi se na dobitke po osnovu prodaje nematerijalnih sredstava, nekretnina, postrojenja i opreme.

Poslovna dobit Matičnog preduzeća iznosila je 2,1 milion u 2019. godini i malo je veća nego godinu ranije kada je iznosila 1,5 miliona KM.

Finansijski prihodi porasli su sa jedan na 5,4 miliona, pa je tako dobit redovne aktivnosti dostigla 6,9 miliona u 2019. godini (u 2018. godini je bila 1,8 miliona).

Kada se sve sabere, dobit prije oporezivanja iznosi 36,1 milion, a nakon oporezivanja (neto dobit) je na kraju 2019. godine bila 33 miliona KM.

Neraspoređen dobitak koji Matično preduzeće knjiži na kraju 2019. godine iznosi 49,5 miliona i veći je za 31,1 milion nego na kraju 2018.

Obaveze su im povećane sa 258 na 270,9 miliona KM.

Plate u Matičnom preduzeću povećane za više od milion

Ono što je zanimljivo po pitanju rashoda Matičnog preduzeća je da su troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda porasli sa 8,1 na 9,2 miliona KM.

Značajno su rasli i „ostali rashodi“, odnosno gubici po osnovu prodaje i rashodovanja nematerijalnih sredstava, nekretnine, postrojenja i opreme, kao i rashodi po osnovu rashodovanja zaliha materijala i robe i ostali rashodi. U ukupnom isnosu „ostali rasodi“ iznose 2,6 miliona KM, dok su u 2018. godni bili svega 2.671 KM.


Manjinski akcionari 

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je kada su manjinski akcionari u maju zatražili objašnjenje kako je moguće da zavisna preduzeća ERS posluju s gubitkom, dok je Matično preduzeće prikazalo dobit od 33 miliona KM.

Akcionari otvoreno sumnjaju da je dobit Matičnog preduzeća ostvarena zloupotrebom položaja i na štetu zavisnih, akcionarskih preduzeća, zbog čega su zatražili izjašnjenje holdinga i objavu finansijskih izvještaja.

Bez obavještavanja javnosti, izvještaji su stavljeni na zvanični sajt ERS, odnosno bilansi stanja i uspjeha, bez napomena i dodatnih informacija.

U Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora su za CAPITAL rekli da su tražili objavu finansijskih izvještaja jer i Statut Matičnog preduzeća propisuje da je njegov rad javan.

„Finansijski izvještaji poslovanja istog su, do sada, skrivani od javnosti. Oglasićemo se nakon što analiziramo podatke“, rekli su u Udruženju manjinskih akcionara.

Izvor : BN , Capital