Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 26.07.2020.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Srpske stranke dogovorile zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

Mladen Grujičić, aktuelni načelnik opštine Srebrenica, biće zajednički kandidat za načelnika opštine svih srpskih stranaka na predstojećim lokalnim izborima - ovo je rezltat današnjeg dogovora u Srebrenici svih relevantnih političakih partija na republičkom i lokalnom nivou. Potpisan je sporazum o koaliciji koja će nositi naziv "Zajedno za Srebrenicu". 

Ovo je istorijski dan za srpski narod u Srebrenici. Srpsko jedinstvo nije bilo lako postići ali su se sada svi okupili oko Mladena Grujičića - istako je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je zahvalio svim učesnicima ovog sastanka i rekao da svi vjeruju u izbornu pobjedu zajedničkog srpskog kandidata za načelnika.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je ova partija imala svog dobrog kandidata za kojeg su vjerovali da može da pobijedi u Srebrenici, ali je većina iz svih političkih stranaka iz Republike Srpske dala glas Grujičiću.

On je dodao da je SDS kao odgovorna partija od početka insistirala na jedinstvu i okupljanju oko zajedničkog kandidata prioritet i zbog toga su prihvatili da budu dio ove većine, odnosno svih političkih opcija.

Svi propusti i greške u ovom mandatu biće ispravljeni, radićemo punom parom za dobrobit svih građana - istakao je načelnik Mladen Grujičić.

- Naučio sam mnogo na greškama, uvidio probleme i nedostake koje ćemo ispraviti u narednom preiodu - rekao je Grujičić.

Osim predsjednika Dodika i Šarovića, sastanku i dogovoru u Srebrenici prisustvovali su i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, Petar Đokić predsjednik Socijalističke partije, vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić, Goran Selak iz Socijalističke partije Srpske, predsjednik Saveza za novu politiku Zoran Mastilo i potpredsjednica Demosa Spomenka Stevanović.

Izvor : RTRS

BN TV : Dodik mijenja ploču: Ko je za, a ko protiv naknada „Stvaraocima RS"

Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je napravljena bespotrebna zbrka u vezi sa naknadom "Stvaraocima Republike Srpske", jer je potpisana načelna izjave u kojoj je navedeno da će se to pitanje pokušati riješiti u razgovoru sa Vladom i uz podršku partija.

"Ovo je časna priča u kojoj niko ništa ne spekuliše, niko nikom neće nešto dati što ne zaslužuje i ako bude javnog dogovora dobićemo zakon, ako ne bude neće biti ništa od svega toga. Ukoliko ne bude SDS, Boračka organizacija i druga udruženja proistekla iz rata za ovo rješenje neće biti ni SNSD", rekao je Dodik.

Dodik je najavio organizovanje razgovora sa svim subjektima, a biće prihvaćeno šta se dogovore stvaraoci i borci.

"Znači, sješće se sa borcima i svim drugim faktorima. Predlažem da to ne bude separatno, neka sjednu stvaraoci i Boračka organizacija. Šta god se oni dogovore mi ćemo to prihvatiti. Niko tu neće uraditi ništa na štetu bilo koga drugog", rekao je Dodik.

Dragan Galić, član Predsjedništva PDP-a, potvrdio je da je PDP povukao svoj potpis sa sporazuma o posebnim naknadama članovima Asocijacije “Stvaraoci Srpske”

"Svi oni koji su stvarali Republiku Srpsku imaju pravo da, sve ono što su zaslužili, ostvare kroz svoje interese. U ovom momentu se treba riješiti pitanje boračke populacije. Trebamo biti jedinstveni, znači, mi povlačimo potpis, ali smo spremni da nađemo kompromisno rješenje za najširu populaciju, a to je boračka", rekao je Galić.

V. d. predsednika DNS-a Nenad Nešić samo je podsetio da je DNS povukao potpis sa sporazuma o naknadama članovima Asocijacije “Stvaraoci Srpske”, dok je predsednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao da će najviši organi te partije u utorak zauzeti svoj stav.

Predsednik SDS-a Mirko Šarović najavio je da će sutra na sastanku sa Boračkom organizacijom RS na sastanku usaglasiti zajedničke stavove po ovom pitanju, uključujući podršku SDS-a zaključcima BORS-a koji se odnose na poboljšanje materijalnog statusa demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Izvor : BNTV