Komparacija vijesti RTRS i RTV BN : Sjednica NSRS

NSRS o uredbama donesenim tokom vanrednog stanja

RTRS : NSRS o uredbama koje je predsjednica Srpske donijela tokom vanrednog stanja

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće raspravu o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenje odluke o prestanku važenja uredaba sa zakonskom snagom.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je proglašenje vanrednog stanja za teritoriju Srpske omogućilo da institucije, u uslovima pandemije, efikasnije rješavaju probleme zdravstvene, socijalne, privredne i humanitarne prirode, u uslovima kad Narodna skupština, zbog restrikcija u pogledu kretanja i zabrane okupljanja, nije u mogućnosti da održava redovna zasjedanja.

Istakla je da je tokom trajanja vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u skladu sa ustavnom procedrom, doneseno ukupno 19 uredbi.

Predsjednica je istakla da poštuje Narodnu skupštinu za razliku od opozicije koja iznosi apsolutne neistine.

Dodala je da se radilo sve da bi se olakšala postojeća situacija , sanirale određene stvari i pomogli sektor privrede, zdravstva i svih drugih oblasti.

Izvor : Portal RTRSRTV BN: NSRS o uredbama donesenim tokom vanrednog stanja

Raspravom o aktima koje je donijela predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom, danas će biti nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Republike Srpske i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu, po hitnom postupku.Cvijanović je rekla da je, u skladu sa ustavnom procedrom, doneseno ukupno 19 uredbi.

Tri uredbe, pojasnila je Cvijanović, prestaće da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Riječ je o uredbama sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i o oslobađanju plaćanja nakanada za priređivanje igra na sreću. 

“Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja već je prestala da važi, a ostale će ostati u primjeni dok se ne realizuju mjere Vlade RS, koje su uredbama predviđene ili dok se pojedine odredbe ovih uredbi ne ugrade u tekst zakona koji regulišu predmetne oblasti, kao što su zakoni o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i slično”, rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, poslanici NSRS juče su na 13. posebnoj sjednici jednoglasno usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”

Izvor : Portal RTV BN/Fena