Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 13.11.2020.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Banjaluka poslije Beograda najperspektivniji srpski grad

Krajiška ljepotica se gradi u kontinuitetu. Pogledajte samo kako danas izgleda Banjaluka, koja je poslije Beograda naperspektivniji i najbolji srpski grad, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, gostujući u našoj emisiji Specijal: Srpska se gradi.
- Tu je nova Toplana, potom rekonstrukcija UKC Republike Srpske, pa zaobilaznice oko grada. Ovo je sada moderan grad, metropola sa svim elementima za dobar život - naglasio je Dodik.

Napomenuo je da je Srbija uložila i u Srebrenicu oko pet miliona evra.

- I to se vidi na svakom koraku. Srebrenica izgleda ljepše i bolje. Sada nek se zapitaju gdje je završio silni novac od donacija koji je bio namjenjen tom kraju - rekao je Dodik.

On se posebno osvrnuo na izvanrednu saradnju sa Srbijom.

-  Dogovorili smo da obilježavamo zajednički važne datume, a takvih je šest. Imamo i Dan zastave 15. septembra i to je zajednički državni praznik Srbije i Republike Srpske, i od sledeće godine to će biti neradni dan u Srpskoj - istakao je Dodik.

A u toj zajedničkoj saradnji naglašeno je i nekoliko kapitalnih investicija.

- Hidroelektrana Buk Bijela je investicija od 500 miliona evra, i ona će biti u vlasništvu Srbije i Republike Srpske. Potom imamo aerodrom Trebinje koji će proraditi 2022. godine sa 80 miliona evra, a tu je i auto put koji povezuje Raču i Banjaluku, investicija oko 100 miliona evra - pojasnio je Dodik.
Naglasio je da je saradnja u oba pravca.

- Srbija stoj iza nas, ali i mi stojimo iza Srbije. I to je srpsko jedinstvo, mi smo jedan narod. Najljepše se osjećam kad odem u Beograd, dok se u Sarajevu samo okrećem. Političko Sarajevo je odraslo na percepciji "Što slabija Srbija, to je bolje nama". Nažalost, po njih to su prošla vremena - naglasio je Dodik.

Izvor : RTRS

BNTV : Vodili smo čestitu i poštenu kampanju, tako ćemo i grad

„Na dva dana smo do cilja. Stvorili smo lijepu atmosferu i u čitavom predizbornom procesu pokazali smo ljubav i dostojanstvo. Vodili smo poštenu i čestitu kampanju u kojoj smo pokazali razumijevanje, da se može raditi časno i vrijedno. Obišli smo svakog čovjeka, svaki dom, svaku ulicu, svaki dio našeg grada i pokazali da se i na ovaj način može voditi kampanja. A kako smo vodili kampanju, tako ćemo sutra i grad."

Ovo je poručio  Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banjluke na večerašnjoj završnoj auto-tribini, koja je na taj način organizovana zbog epidemioloških uslova. 

„Ja sam spreman na to - da preuzmem odgovornost, da gradimo naš grad, da Banjaluka bude slobodna, uvijek pomalo prkosna, da uvijek hoće bolje i više i da uvijek bude banjalučka, a ne bilo koje stranke. Samo banjalučka“, rekao je Stanivuković. 

Istakao je da Banjaluka više neće pripadati nijednom pojedincu: 

„Zbog svih onih koji su stvorili ovu zemlju, radićemo pošteno. Stvorićemo preduslove da svaki čovjek bude jednak, da ima svoju šansu, da svaki trg bude slobodan, da svaka ulica bude slobodna, da svaki čovjek u našem gradu ima priliku da radi i živi dostojanstveno. Izašao sam iz svoje zone komfora u zonu borbe. Jer suština nije da jedan čovjek uspije. Suština je da svi imaju šansu da uspiju i da svi uspijemo. Ovo je grad svih nas!“, istakao je Stanivuković. 

Nosilac liste PDP-a za Skupštinu grada Banjaluka, Jelena Trivić, podsjetila je da je kandidat opozicije prije dvije godine pobijedio kandidata vlasti u Banjaluci i to za 10% izašlog biračkog tijela. 

„“To je činjenica i s tom činjenicom mi dočekujemo nedelju. Vjerujem da smo od tada do danas taj rezultat potvrdili i podigli“, kaže Trivić. 

Trivić je navela primjer poslanika PDP-a i SDS-a koji u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji imaju odličan odnos: 

„Ako smo mi mogli izgraditi takav odnos i svaku razliku ostaviti po strani, zbog bolje Republike Srpske, onda ćemo to moći uraditi i u cijelom našem narodu. Naši politički oponenti su narod podijelili, a mi ćemo ujediniti“, rekla je Trivić, istakavši da će promjene u nedelju krenuti iz Banjaluke kroz čitavu Republiku Srpsku. 

Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a i kandidat za Skupštinu grada Banjaluka, rekao je da kada je politička pobjeda udaljena tek nekih trideset časova, niko nije tu da bi se svetio bilo kome. 

„Ovdje smo da pokažemo da smo istinski drugačiji od onih koji su se dvadeset godina svetili i prema nama ispoljavali lične i druge komplekse. Svi oni koji su zapošljavali sve svoje da bi pobjegli od gladi, a ostali gladni - oni su se svetili. Svi oni koji su otjerali djecu ove zemlje da budu nadničari u nekom drugom svijetu – oni su se svetili dvije decenije. Mi večeras šaljemo jasnu poruku – dosta je bilo osveta u Banjaluci, pobijedićemo ne zbog bilo koje stranke, nego zbog naše djece, zbog Banjaluke, zbog Krajine. Pobijedićemo jer smo djeca Petra Kočića, jer se nikada nismo saginjali, koliko god neki jazavci mislili da su nas savladali“, rekao je Grmuša. 

Istakao je da će se banjalučka djeca vraćati u svoj grad, imati šansu da se zaposle, a da nikoga ne mole, jer „kada im Draško Stanivuković obeća da će to da bude, on će to da uradi, jer nas je skupio sve, bez mržnje, konflikta i podjela, sa porukom – kakav si čovjek to ti je ulaznica za Banjaluku 21. vijeka“. 

Potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i kandidat za Skupštinu grada Dragan Milanović, podsjetio je na ciljeve programa Nova Banjaluka – transparentna profesionalna i stručna gradska uprava, iskorijenjavanje nepotizma i korupcije, transparentno trošenje budžetskih sredstava, princip „jedan političar – jedno budžetsko primanje“, zakonit konkurs pri zapošljavanju, smanjivanje broja funkcionera u Gradu: 

„Najbitnije, porodica i čovjek će biti okosnica našeg djelovanja. Ne smije kvadrat asfalta, trotoar ili kružni tok biti važniji od čovjeka i potreba jedne porodice. Najgore što nam se može desiti jeste da pobijedimo, a da ništa ne promijenimo. Ali stojimo pred vama i garantujemo da se to neće desiti“, rekao je Milanović. 

Večeras je u Banjaluku s juga Srpske, iz Trebinja, da pruži podršku došao i narodni poslanik Nebojša Vukanović: 

„Dole lanci i okovi, ne vežu se sokolovi. Tim riječima sam ispratio Draška Stanivukovića iz Crne Gore kada ga je tadašnji režim protjerao. Ta nedelja, 30. avgust, u Crnoj Gori je bila istorijska, a znam da će 15. novembar biti istorijski za Republiku Srpsku, kada ćemo proslaviti veliku pobjedu“, rekao je Vukanović. 

Izvor : BN