Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV (Milan Tegeltija)

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Navodi u medijima su čista konstrukcija i manipulacija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da su sadržaji koji su se pojavili u medijima u kojima navodno obećava posao članu VSTS-a čista konstrukcija i smiješan pokušaj manipulacije.

- Ne pada mi na pamet da komentarišem te vrlo smiješne pokušaje manipulacije i diskreditacije Avde Avdića putem konstrukcija izvučenih iz konteksta na osnovu, usput budi rečeno, nekih nezakonitih i samim tim nevjerodostojnih i iskonstruisanih sadržaja - rekao je Tegeltija.

On je naveo da jedino može da potvrdi da je prije godinu ili dvije član VSTS-a Milijana Buha sa njim razgovarala o pitanju njenog sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre Sanje Čegar, što je, kako kaže, sasvim normalno.

- Mogu potvrditi da sam joj odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa. Kao što se može vidjeti, ponavljam, nakon godinu ili dvije od tih razgovora, Sanja Čegar je još uvijek stručni saradnik na Okružnom sudu Banjaluka, gdje je bila i kada su ti razgovori vođeni - rekao je Tegeltija.

Prema tome, ističe Tegeltija, u ovom slučaju je sve čisto kao suza.

Izvor : RTRS

BNTV : Milan Tegeltija na odmoru?

Nakon što je podnesena disciplinska tužba, predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija saopštio je da je od danas na godišnjem odmoru, a da će tom institucijom rukovoditi potpredsjednice VSTS-a.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTV-a BiH, zbog disciplinskog prekršaja propisanog članom 56. tačka 23. Zakona o VSTS-u BiH "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva".

Povodom podnošenja disciplinske tužbe, oglasio se i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

"Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena.  Takođe nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja od dužnosti.  U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni, niti se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju", naveo je Tegeltija.

Poručio je da od danas uzima godišnji odmor u kojem periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTS-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje od dužnosti, kako bi institucija VSTS, u periodu njegovog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog njegovog učešća u radu, mogla da se opredijeli o zahtjevima UDT-a, naveo je.

"Pošto ne znam sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje od dužnosti mogu da kažem samo sljedeće: ukoliko je tužba podnesena protiv mene kao sudije, ističem da sam ja na stalnom radu u VSTS-u kao predsjednik VSTS-a te da sve radnje preduzimam u tom statusu a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banja Luci. Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTS-a i članova VSTS-a a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTS-a", naveo je predsjednik VSTS-a.

Poručio je da, ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv njega podnesen kao protiv predsjednika VSTS-a tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTS-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTS-a donesene u zakonskoj proceduri će bezrezervno poštovati. 

"Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da UDT VSTS-a radi bez bilo kakvog uticaja predsjednika VSTS-a. Iako nisam imao priliku da se izjasnim, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim.  Sva moja dalja izjašnjenja će uslijediti nakon što dobijem uvid u disciplinsku tužbu i zahtjev za privremeno udaljenje od dužnosti", stoji u reakciji.

Za ovaj slučaj angažovao je advokata Asima Crnalića.

Izvor : BN/N1