Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 03.12.2020.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Zemljama potrebna sredstva za borbu protiv pandemije i oporavak

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju na posebnoj sjednica Generalne skupštine UN posvećenoj pandemiji virusa korona da su zemljama potrebna finansijska sredstva za borbu protiv pandemije i ulaganja u oporavak.
Dodik je rekao da u tom smislu BiH podržava stav Ujedinjenih nacija da je finansijska podrška ključni aspekt solidarnosti i da porodica UN treba da reaguje na sve aspekte krize.

On je istakao da je pandemija virusa korona globalni zdravstveni izazov koji zahtijeva globalni odgovor.

Dodik je rekao da je zdravstveni sistem Republike Srpske, kao i FBiH i Brčko distrikta, u dosadašnjem periodu adekvatno odgovorio izazovu pandemije kovida 19, zahvaljujući planiranju i sprovođenju institucionalnih mjera, zalaganju medicinskih profesionalaca, kao i odgovornosti građana i zajednice u cjelini.
- Odgovoru na pandemiju značajno je doprinijela i dobra međunarodna saradnja. Dio aktivnosti realizovan je uz pomoć SZO, Evropske komisije, Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, te mnogih država donatora na čemu smo svi zahvalni - istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da su zemljama potrebna sredstva, kako za borbu protiv pandemije, tako i za oporavak privrede.

- Podaci za ekonomski izvještaj Evropske komisije za treći kvartal 2020. godine pokazuje da je BDP za 9,3 odsto manji nego za prethodnu godinu, što se tumači posljedicama pada i smanjenja ranije dogovorene privatne potrošnje i izvoza - naveo je Dodik.

On je rekao da su pad zaposlenosti, za koji se stvarni podaci teže mogu ustanoviti, i povećanje robnog trgovinskog deficita izazavali negativne posljedice na deficit tekućeg računa BiH, bankovne zajmove, ali i kredite domaćinstava.

Dodao je, takođe, da podaci pokazuju da su žene radnici i vlasnice preduzeća teže pogođene posljedicama pandemije po privredu u odnosu na muškarce.
Dodik je rekao da su vidljivi rezultati u regionu postignuti primjenom sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima, te da je plan da se to primijeni i na promet roba sa EU.

- Jačamo saradnju u okviru CEFTA, uz ispunjavanje CRM i Zelene agende koju smo usvojili na Samitu u Sofiji 10. novembra ove godine - naveo je on.

Dodik je istakao da kriza uzrokovana virusom korona sa sobom nosi velike izazove za sve sfere života, pa tako i u oblasti bezbjednosti, naročito u pogledu ilegalne proizvodnje i krijumčarenja droga te migracija.

- Posebno moramo da naglasimo da se od 2017. godine susrećemo sa masovnim i nezakonitim ulaskom migranata u zemlju. Trend je nastavljen i u 2018, 2019. pa i u ovoj godini - naveo je on.

Dodik je rekao i da su na početku pandemije bogate zemlje zaboravile na male, te da su se regionalne organizacije ponašale kao da nemaju strategiju ni resurse da pomognu, kako svojim članicama, tako i ostalima.

- Čak je i EU poklekla u prvim sedmicama, pokazavši svu slabost jednog velikog sistema nespremnog na obimnost i dubinu krize koja nas je zadesila - smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da je u takvoj situaciji, legitimno pravo svake zemlje, a posebno one ograničenih resursa, da potraži pomoć prijatelja na međunarodnoj sceni i izlaz iz krize kako bi sačuvala ljudske živote.

- Nikada više, ni jedna zemlja, niti jedan narod ne bi smio da se osjeti usamljen i napušten od svih. To i jeste svrha Ujedinjenih nacija - poručio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da su čovječanstvu, u vremenu neizvjesnosti, potrebne solidarnost i zajedništvo, ne samo na lokalnom, već i na regionalnom i globalnom nivou.

- Ova pandemija je jasno pokazala da niko nije siguran, dok svi nisu sigurni - poručio je Dodik.

Na dvodnevnoj sjednici Generalne skupštine UN učestvuju lideri i ministri iz više od 140 država.

Izvor : RTRS

BNTV : BiH ima institucije, ali nema pravosuđe koje donosi pravnu sigurnost građanima

- BiH ima pravosudne institucije, ali nema pravosuđe koje bi trebalo da donosi pravnu sigurnost građanima, rekao je urednik portala "Istraga" Avdo Avdić u večeras u emisiji "Puls" BN Televizije.

- BiH ima pravosudne institucije, ali nema pravosuđe koje bi trebalo da donosi pravnu sigurnost građanima, rekao je urednik portala "Istraga" Avdo Avdić u večeras u emisiji "Puls" BN Televizije.

Urednik portala "Istraga.ba" Avdo Avdić koji je objavio snimak razgovora predsjednika VSTS-a Milana Tegeltija o imenovanjima na pravosudne funkcije slaže se sa sudijom Farisom Vehabovićem i objašnjava da je dozvoljeno objaviti snimke koji ukazuju na korupciju ili nečasne radnje  zbog kojih trpe građani. 

Novinari mogu tajno da snime sagovornika i objave snimak ukoliko je taj snimak u interesu javnosti, a za to postoje presude Međunarodnog suda u Strazburu, naveo je urednik portala "Istraga.ba" Avdo Avdić.

„Jedna od tih presuda je radio `Tvist` protiv Slovačke i `Haldman` protiv Švajcarske. Sud je konstatovao da se snimci koji su sačinjeni nezakonito zbog interesa javnosti mogu koristiti. Ako ovojjavnosti nije u interesu da sazna kako prvi čovjek bh. pravosuđa dogovara sa svojom koleginicom kako će njenu sestru imenovati za sudiju, onda sam ja spreman ići u zatvor“, rekao je Avdić.

Pravosudni sistem u BiH je izvor pravne nesigurnosti, tvrdi Avdić.

„90% pravosudnih institucija je trulo. 70% nosilaca pravosudnih institucija je nekome nekad učinilo uslugu i oni su ucijenjeni. Mi imamo sistemsku korupciju unutar pravosudnih institucija.“

On je istakao da je Tužilaštvo BiH instrument za diskreditaciju ljudi i političke obračune vlasti.

„Pravosuđe koje zataškava  je problem jer ne rješava kriminalne radnje. Međutim, pravosuđe koje montira je mnogo opasnije, ono nevine ljude stavlja u zatvor“, rekao je Avdić.

Na pitanje zašto je nekome u interesu da se procesuiraju funkcioneri u Sarajavu, a ne u Banjaluci ili bilo kojem drugom gradu ukoliko postoji sumnja na krivično djelo, Avdić odgovara:

„Postoje dvije političke partije koje u ovom trenutku imaju apsolutnu kontrolu nad pravosuđem. To su HDZ i SNSD sa svojim manjim partnerima unutar svih političkih partija u Sarajevu.“

Avdić je naveo da su se očigledne manipulacije dogodile u pojedinim gradovima i tokom izbornog procesa. On je rekao da se vrši grafološko vještačenje potpisa birača u Doboju, te da će u tom gradu kao i u Srebrenici najvjerovatnije biti ponovljeni izbori.

„Da li vi mislite da bi bilo promjena i u Sarajevu, i u Banjaluci, da li bi bili poništeni izbori ili bi se iko nadao poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici da je ostao bivši saziv CIK-a BiH u kojem su evidentno većinu imali Milorad Dodik i Dragan Čović. Sigurno ne bi“, jasan je Avdić.

CIK BiH je kao i pravosuđe osnov države, tvrdi Avdić navodeći da ukoliko se ta dva stuba uruše onda u državi volja građana postaje nebitna.

Izvor : BN